Internationella mensdagen 28 maj: Mens är blodigt allvar för flickor

Idag på internationella mensdagen uppmärksammar Plan International Sverige de hinder som flickor i världen drabbas av när de får mens med kampanjen #blodigtallvar och en ny dokumentärfilm.

Idag på internationella mensdagen uppmärksammar Plan International Sverige de hinder som flickor i världen drabbas av när de får mens med kampanjen #blodigtallvar och en ny dokumentärfilm.

– Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt. Flickor så unga som 10-11 år ses som redo att giftas bort, tvingas sluta skolan och får inte röra sig lika fritt som tidigare. Vi vill lyfta hur mens är en central fråga för flickors rättigheter, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Varje dag har hundratals miljoner flickor och kvinnor i världen mens, ändå är frågan på många håll tabubelagd och skapar hinder: Flickor anses redo att gifta sig och skaffa barn. Den sociala kontrollen ökar. Många flickor skambeläggs och trakasseras eftersom mens ses som något smutsigt och fult. Flickor tvingas sluta skolan eller vara hemma varje gång de har mens och miljontals flickor och kvinnor saknar mensskydd, säkra toaletter och rent vatten.

Idag på internationella mensdagen kraftsamlar den globala barnrättsorganisationen Plan International för att visa att mens är #blodigtallvar genom en manifestation där människor uppmanas att måla fem röda punkter på sina naglar, en för varje konsekvens flickar kan drabbas av när de får mens.

Flickor vittnar i ny dokumentärfilm om mensSamtidigt lanserar Plan International dokumentärfilmen No Shame Period – en film om mens, mod och när livet förändras över en natt.  Filmen skildrar fem tjejer som lever helt olika liv, men har en sak gemensamt: mens. Ana från krisens Venezuela. Annett som flytt kriget i Sydsudan. Pheang på landsbygden i Kambodja. Shahed i Libanon som flytt bomberna i Syrien och Alva från Sverige.

Annett, 19 från Sydsudan: “Jag gifte mig alldeles för tidigt och blev lämnad ensam med två barn”.

Pheang, 17 år från Kambodja: “Jag skämdes varje gång jag hade mens.”

Arantza, 16 år från Venezuela: “Vissa tjejer som inte kan få tag i bindor gör sina egna av tygtrasor.”

– Mens ska inte vara ett hinder för flickor. Vi måste fortsätta bryta tabun och se till att alla barn får kunskap om sin egen kropp, säger Mariann Eriksson.

Filmen No Shame. Period är producerad av dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiöld i samarbete med Plan International Sverige och premiärvisas idag på Sida kl.15.00. 

Länkar/bilagor:

Fakta om mens i världen: https://plansverige.org/flicka/mens/Så kan du engagera dig: https://plansverige.org/internationella-mensdagen/Trailer No Shame. Period: https://www.youtube.com/watch?v=y_1u7nKxbLQPressbilder: https://www.mynewsdesk.com/se/plan_sverige/latest_media

För mer information, kontakta gärna:Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig på Plan International Sverige0768-605560, sofia.nordenskiold@plansverige.org