Plan International och UNIQLO: Unik fotoutställning i Kungsträdgården uppmärksammar humanitära kriser

Bild från fotoutställningen PEACE FOR ALL. Fotograf: Cristina de Middel
Bild från fotoutställningen PEACE FOR ALL. Fotograf: Cristina de Middel

I samband med den Internationella fredsdagen den 21 september lanserar UNIQLO en unik fotoutställning i Kungsträdgården som skildrar det vardagliga livet för människor som drabbats av humanitära kriser, vilka får stöd av organisationerna Plan International, UNHCR och Rädda Barnen.

Fotoutställningen är skapad i samarbete med Magnum Photos, ett internationellt erkänt fotokollektiv från New York. Fotograferna som står bakom utställningen är Cristina de Middel, Lindokuhle Sobekwa och Olivia Arthur. De fick i uppdrag att dokumentera det vardagliga livet för människor som stöds av UNIQLOs välgörenhetsprojekt PEACE FOR ALL i Vietnam, Etiopien och Rumänien.

 Tre specialdesignade t-shirts släpps

Genom initiativet PEACE FOR ALL har UNIQLO sedan 2022 lanserat T-shirts av välkända designers, konstnärer och fotografer där 100 % av vinsten från försäljningen går direkt till Plan International, UNHCR och Rädda Barnen. I samband med fotoutställningen kommer tre nya T-shirtar att säljas i UNIQLO:s butiker och på uniqlo.com med start den 19 september. Varje T-shirt pryds med bilder som skildrar ögonblick från de resor runt om i Vietnam, Rumänien och Etiopien som fotograferna på Magnum Photos gjort.

Stoppar barnäktenskap

Tack vare medel från PEACE FOR ALL kan Plan International genomföra förebyggande insatser för att förhindra barnäktenskap i Vietnam. Det ger flickor från etniska minoriteter i Ha Giang-provinsen, långt från huvudstaden Hanoi, möjlighet till en trygg och inkluderande utbildning. Projektet förbättrar skolmiljöer, sanitära anläggningar och förser skolorna med utbildningsmaterial. Samtidigt anordnas aktiviteter för barn, ungdomar, lärare och föräldrar i dessa samhällen, med målet att alla ska arbeta tillsammans och öka sin förståelse för de skador som barnäktenskap orsakar. Allt detta så att flickor kan vara fria att leva sina liv på sina egna villkor och ha rätt att bestämma över sina egna kroppar och sin sexualitet.

Om PEACE FOR ALL-projektet

Projektet lanserade den 17 juni 2022, och hittills har över fyra miljoner T-shirts sålts globalt och samlat in 8,8 miljoner USD. Överskottet går direkt till UNHCR, Rädda Barnen och Plan International, som hjälper människor som drabbats av fattigdom, diskriminering, våld och konflikt.