Tvingas ur skolan – och riskerar att giftas bort

År av torka, översvämningar och ekonomisk instabilitet har slagit hårt mot södra Afrika. 15,3 miljoner människor lider av brist på mat.
Hårdast drabbas flickorna. En av dem är Samira, 14, som får stanna hemma från skolan för att ordna mat till sig och sina småsyskon.

Klockan fem på eftermiddagen är Samiras viktigaste klockslag. Det är då hon äter dagens måltid. Dagens enda måltid, sedan livsmedelskrisen i Zambia tvingat henne att halvera kostintaget.

Samira är 14 år och i likhet med 14-åringar världen över kretsar en stor del av hennes tankar kring framtidsdrömmar. Att få jobba som sjuksköterska är Samiras.

Numera är det dock svårare att tänka på drömmen. För att brist på mat och vila sliter på hjärnan, och för att Samira inte vet om hon kommer att kunna stanna kvar i skolan.

Tvingas utsätta sig för potentiell fara

Det är inte bara tröttheten under lektionstid som slår hårt mot Samiras skolgång. Frånvaron har också blivit alltför hög.

Samira bor tillsammans med sin mormor och tre småsyskon. Båda föräldrarna är döda.

– Jag måste hoppa över skolan ibland för att jobba i stället så att jag kan se till att mina syskon har tillräckligt med mat, säger hon.

Bli Flickafadder idag!