Bli fadder

Telefontider givarservice:

Måndag–torsdag 10.00–12.00

Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150

De globala målen för
hållbar utveckling

De globala målen för hållbar utveckling – Agenda 2030 – innebär att alla länder ska arbeta tillsammans för att utrota fattigdom, bekämpa orättvisor och hantera klimatförändringarna. Målen trädde i kraft i januari 2016 efter att ha blivit framröstade av FN:s medlemsländer året före.

De globala målen utgår från resultaten efter de så kallade millenniemålen, men siktar ännu högre med målet att utrota all form av fattigdom. De globala målen är unika då de håller samtliga länder ansvariga för att säkra en hållbar utveckling. Målen uppmärksammar att fattigdomsbekämpning hänger samman med ekonomisk tillväxt och sociala frågor, samtidigt som klimatförändringarna måste hanteras och ekosystemen skyddas. De globala målen är framtagna för att skapa en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar värld.

Målen är inte lagligt bindande men regeringar förväntas ta fram en nationell plan för att nå målen till 2030. Länder har ansvar att arbeta för att nå målen och rapportera hur det går. Rapporterna granskas både regionalt och globalt för att det ska gå att ställa krav på länder och föra arbetet för en hållbar utveckling framåt.

Agenda 2030 för Plan International

Eftersom Plan Internationals verksamhet utgår från FN:s barnkonvention fokuserar vi på de sju globala mål som har en direkt koppling till den, nämligen:

  • Mål 3: Hälsa och välbefinnande
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 6: Rent vatten och sanitet
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Rent vatten gör skillnad i byn

Khley gick tidigare en timme varje dag för att få tag i vatten – innan han skulle till jobbet. Nu har Plan International installerat ett vattenledningssystem i byn som hushållen fått hjälp att ansluta sig till. “Jag är så glad över att slippa gå så långt för att hämta vatten till familjen”, säger han.

Tork Ble som är ansvarig för vattentillförseln förklarar vilka problem invånarna hade tidigare. Det var tungt för äldre att gå den långa sträckan och flickor riskerade sexuella övergrepp och trakasserier. Med det nya systemet blir det billigare för familjerna än att köpa vatten från gatuförsäljare.

Nu säger Khley att han har mer tid över till att försörja familjen och att de får mer pengar över till annat de behöver köpa hem.

Tillgång till rent vatten är ett av de globala målen för hållbar utveckling. Pappan Khley står med en bytta tillsammans med fru och barn vid deras nya vattenkran som Plan International har installerat.

17 Globala mål för hållbar utveckling

De sjutton globala målen för hållbar utveckling Agenda 2030 med illustrationer för varje mål.

1. Ingen fattigdom.
Avskaffa fattigdom i alla dess former överallt.

2. Ingen hunger.
Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk.

3. Hälsa och välbefinnande.
Säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och att verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar.

4. God utbildning för alla.
Säkerställa en inkluderande och jämlik utbildning av god kvalitet och att främja livslångt lärande för alla.

5. Jämställdhet.
Uppnå jämställdhet, och alla kvinnors och flickors egenmakt.

6. Rent vatten och sanitet.
Säkerställa tillgång till vatten- och sanitetsförvaltning för alla och att denna ska vara hållbar.

7. Hållbar energi för alla.
Säkerställa att alla har tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad.

8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.
Verka för en inkluderande och långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt samt full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.

9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
Bygga upp en motståndskraftig infrastruktur, verka för en inkluderande och hållbar industrialisering och att främja innovation.

10. Minskad ojämlikhet.
Minska ojämlikheten inom och mellan länder.

11. Hållbara städer och samhällen.
Städer och bosättningar ska vara inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

12. Hållbar konsumtion och produktion.
Främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

13. Bekämpa klimatförändringen.
Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.

14. Hav och marina resurser.
Bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt i syfte att uppnå en hållbar utveckling.

15. Ekosystem och biologisk mångfald.
Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, ett hållbart bruk av skogar, att bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.

16. Fredliga och inkluderande samhällen.
Främja fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, se till att alla har tillgång till rättvisa samt bygga upp effektiva och ansvarsskyldiga och inkluderande institutioner på alla nivåer.

17. Genomförande och globalt partnerskap.
Stärka genomförandemedlen och revitalisera det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Läs mer

Historia: millenniemålen 2000-2015

Vid millennieskiftet fanns det en global önskan att ta tag i världens orättvisor och göra världen till en bättre plats för oss och för kommande generationer. FN:s generalförsamling skapade då åtta globala mål som skulle uppnås till 2015. Dessa mål utgjorde för första gången en gemensam agenda för hur alla världens länder tillsammans skulle arbeta för en hållbar utveckling. Millenniemålen var de mest specifika och mätbara riktlinjerna för att utrota fattigdom som någonsin funnits. Målen beskrevs av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som världshistoriens största och mest ambitiösa försök att bekämpa den globala fattigdomen.

 

Varför behövdes det nya mål för hållbar utveckling?

Millenniemålen kritiserades för att vara begränsade med för smala fokusområden, vilket gjorde att aspekter som mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling inte fanns med. I teorin skulle alla länder arbeta för att nå målen men i praktiken hade de tagits fram för att genomföras i fattiga länder och finansieras av rika länder. Detta är en av de största skillnaderna mellan milleniemålen och de nya globala målen. De nya målen kräver att alla länder arbetar tillsammans på lika villkor.