eller

Hungerkrisen - hur kan jag hjälpa?

PI_Logo_RGB_blue
Världen är mitt i en fruktansvärd hungerkris. Från Somalia till Haiti är hunger ett växande problem och enligt FN:s livsmedelsprogram saknar över 811 miljoner människor i världen tillräckligt med mat.

Det som framför allt orsakar hunger globalt är konflikter, men ekonomisk instabilitet, extremväder och begränsad tillgång till humanitärt stöd bidrar också. Coronapandemin och kriget i Ukraina har förvärrat situationen ytterligare.

Barn drabbas hårt av kriser och hungerkrisen är inget undantag. 45 miljoner barn lider av den allvarligaste formen av undernäring och över tre miljoner barn dör varje år på grund av undernäring och brist på rent vatten.

Precis som i andra kriser drabbas barn hårt och flickor hårdast. Flickor äter ofta sist och minst. När familjer inte har möjlighet att mätta alla barn riskerar också flickor att giftas bort. När familjer ska hantera den svåra situationen kan skyddet av barn försämras och problemen kan bli akuta. Till exempel ökar risken för att flickor ska tas ur skolan, giftas bort och bli gravida.

Om inte de humanitära insatserna förstärks kan hundratusentals människor svälta ihjäl varje dag. I många av de värst drabbade länderna arbetar vi med bland annat kontantstöd, utdelning av mat inklusive ökade skolmåltider och skydd av barn för att motverka barnäktenskap och könsbaserat våld samt att flickor inte ska tvingas sluta skolan.

Önskar du stötta vårt arbete kring hungerkrisen så kan du:Stort tack för ditt stöd!
PI_Logo_RGB_blue
Plan International Sverige
Plan International Sverige
6 juli 2022
Kommentera eller

Ställ en fråga om inlägget

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.