eller

Bra att tänka på om du vill engagera dig mer!

PI_Logo_RGB_blue
Sedan den väpnade konflikten utbröt i Ukraina har vi sett en stor enighet där många människor visat stor solidaritet och engagemang gentemot sina medmänniskor. Många vill nu hjälpa de drabbade. Här kommer därför några tips på vägen på hur man kan tänka när en stor kris inträffar och hur man kan bidra på bästa sätt:
 • Skänk ditt bidrag till en organisation med 90-konto
  Svensk insamlingskontroll granskar att bidraget går till avsett ändamål. Plan International har 90-konto.
 • Tänk utbud - efterfrågan
  I kriser är det många som startar igång egna insamlingar av t.ex. kläder, filtar och mat men tänk på att det inte alltid detta som efterfrågas på plats. En pengagåva kan därför vara bättre då den används till det som verkligen behövs. Privata initiativ kan hindra det hjälparbete som sker på plats om välvilliga volontärer som saknar den erfarenhet och yrkeskunskap som behövs åker ner på eget bevåg. Detta bör hellre koordineras i samråd med etablerade hjälporganisationer.
 • Bli månadsgivare
  Månatliga bidrag till en organisation ger en helt annan långsiktig trygghet än engångsgåvor (även om dessa självklart också är viktiga!)
 • Dela vårt innehåll i sociala medier
  Genom att dela våra inlägg kan vi nå ut till fler människor med viktig information om vårt arbete.
 • Bli volontär
  Många organisationer har behov av volontärer som kan hjälpa till med diverse administration kopplat till organisationens arbete där frivilliga kan göra skillnad på hemmaplan.
 • Engagera dig här hemma!
  Troligtvis kommer många människor att söka tillflykt till andra länder, även Sverige. Här har alla chansen att vara en medmänniska och vara till nytta på olika sätt. Hör gärna av dig till din lokala kommun för att höra hur du kan hjälpa till! Även organisationer som Refugees Welcome kan styra dig i rätt riktning när det handlar just om flyktingmottagande.
Läs mer och ge en gåva till Ukraina här.

Just nu allokeras även medel från vårt Katastroffadderskap till de som flyr Ukraina. Vill du veta mer eller anmäla dig som Katastroffadder kan du göra det här:
PI_Logo_RGB_blue
Plan International Sverige
Plan International Sverige
7 mars 2022
Skriv ett nytt inlägg

Hur kan vi hjälpa dig?

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.