Box 92150, 120 08 STOCKHOLM
Org.nr. 802404-9150
ID ideell organisation: 802404-9150
Jordbävningen i Indonesien
Jordbävningen och tsunamin på ön Sulawesi har skapat stor förödelse. Som vid alla katastrofer tillhör barn – särskilt flickor – de som drabbas hårdast. Plan International finns på plats för att hjälpa drabbade barn och deras familjer att kunna återgå till vardagen igen.
Plan International har personal på plats för att säkerställa att alla barn och deras familjer får det stöd de behöver för att sakta men säkert kunna återgå till en vardag igen. Som en barnrättsorganisation med stort fokus på jämställdhet är särskilt flickors och unga kvinnors trygghet vår främsta prioritet.
– Förutom vatten, mat och skydd prioriterar vi barnens säkerhet och säkerställer att alla barn som påverkats kan återfå en känsla av trygghet och normalitet i sina liv så fort som möjligt, säger Mikael Wiking, humanitär rådgivare på Plan International Sverige.
Bland annat har vi byggt nio så kallat trygga platser dit barn kan komma för att få en paus från tillvaron som blivit upp och nedvänd och bara vara barn igen. Här får barnen möjlighet att leka och lära känna andra barn som drabbats av katastrofen. Personalen lär också barnen vikten av att sköta sin hygien, såsom att tvätta händerna innan maten och hur barnen kan hålla sig säkra under en pågående katastrof för att minimera skaderisken.
De indonesiska myndigheterna har bekräftat att över 2 000 personer har dött efter den kraftiga jordbävningen den 28 september. Det gör den till 2018 års hittills dödligaste jordbävning. Sökandet efter människor pågår än och omkring 80 000 personer har blivit hemlösa och sökt sig till tillfälliga evakueringscenter och tusentals hem, byggnader och stora delar av infrastrukturen har blivit förstörd.
Utöver att ordna med trygga platser för barnen har vi också delat ut tusentals paket med tält och hygienartiklar till drabbade familjer.
Ditt bidrag går till rent vatten, sanitet, utbildning och säkra platser för barn.
Selsi förlorade sin bästa vän
10-åriga Selsi förlorade sin bästa vän i jordbävningen på den indonesiska ön Sulawesi för en dryg månad sedan. För att komma bort från de traumatiska upplevelserna besöker hon varje dag en av de trygga platser som Plan International har skapat. Här får hon leka och lära känna andra barn som också drabbats i katastrofen.
En månad har gått sedan en jordbävning och tsunami på den indonesiska ön Sulawesi skapade stor förödelse och över 2 000 personer dog.
– Jag bad i bönerummet nära mitt hem när jordbävningen skedde. Allt hände så fort. Plötsligt kände jag att min morbror tog tag i mina händer. Han sa att vattennivån steg, säger Selsi.
Livet för de hundratusentals personer som bor i det drabbade området är fortfarande långt ifrån det normala. Selsi förlorade sin bästa vän, Wulan, när byggnaden de bad i kollapsade.
– Wulan bad precis nära mig. Men jag hann inte ta hennes hand och hon var kvar i bönerummet när taket kollapsade. Jag kunde springa iväg och rädda mitt eget liv men det kunde inte Wulan, säger Selsi.
Selsi bor nu i ett av de evakueringsläger som satts upp i närheten av den plats där hennes hus fanns innan det förstördes av tsunamin. Dagarna tillbringar hon tillsammans med de få vänner hon lyckats hitta på en av de trygga platser som Plan International har ordnat. Här kan barnen få en paus från sorgen och lära och leka och bara få vara barn igen.
Selsi (till höger) förlorade sin bästa vän Wulan i jordbävningskatastrofen på Sulawesi
Hittills har Plan International inrättat nio trygga platser på Sulawesi vilka tillsammans når ut till hundratals barn med olika aktiviteter och stöd. Personalen lär barnen vikten av att sköta sin hygien, såsom att tvätta händerna innan maten och hur barnen kan hålla sig säkra under en pågående katastrof för att minimera skaderisken.
Selsi vill börja i skolan igen med sina vänner. Men det är ännu för tidigt att säga när hon kan göra det. Över 1 500 skolor skadades eller förstördes i jordbävningen vilket gör att omkring 184 000 elever inte har någon skola att gå till.
– Jag vet inte när jag kan gå tillbaka till skolan. Min skola har förstörts och mina vänner har spritts ut över ön. Jag vet inte var de är nu.
När barnen leker börjar Selsis leende komma tillbaka. Plan International är besluten om att alla barn som fått sina liv upp och nedvända efter jordbävningen och tsunamin ska få det stöd de behöver för att kunna hantera det de har gått igenom. Under en pågående kris eller katastrof är vi snabbt på plats för att rädda liv och ge barn och deras familjer skydd. Men lika viktigt som det är att bygga upp ett samhälle efter en katastrof, är det att stärka det inför framtida utmaningar. Därför arbetar vi långsiktigt: före, under och efter kriser eller katastrofer och alltid med barnen i fokus.
Genom en lek med ormar och stegar lär personalen på de trygga platserna barnen hur de ska känna igen tecken på en katastrof. Barnen får också lära sig vad de ska göra i en sådan nödsituation.
Flickor särskilt utsatta
Jordbävningen på Sulawesi, Indonesien, har vänt upp och ned på tillvaron för tusentals barn och deras familjer. Tusentals har förlorat någon de håller kär, ännu fler har sett hur deras hem, skola, sjukhus och samhälle fullständigt har förstörts i katastrofen. Några av de största offren i en sådan här katastrof är tonårsflickor.
– I nödsituationer, likt den vi nu kan se på Sulawesi, är det ofta kvinnor, och särskilt flickor, de som är mest sårbara. Det är till exempel större risk att tonårsflickor gifts bort, utsätts för människohandel eller prostitution då deras familjer i desperationen försöker hitta nya sätt att få in pengar på, säger Agnes Björn, t.f programchef på Plan International Sverige.
När världens länder godkände FN:s globala mål för tre år sedan lovade de också att inte lämna någon utanför – ändå glöms tonårsflickor i katastrofer fortfarande bort. Med omkring 50 miljoner barn, varav hälften är flickor, som drabbades av en kris eller katastrof förra året kan vi inte vänta på att förhållandena ska bli bättre innan vi möter deras behov och slår vakt om deras rättigheter.
Mens – ett vanligt men ignorerat problem i katastrofer
Jordbävningen har påverkat möjligheten att sköta sin hygien för alla som bor i området. Flickor och unga kvinnor har till exempel fått det svårare under mens. Eftersom många blivit av med sina hem och nu bor tillsammans i trånga tält finns det färre privata utrymmen att byta bindor på, något som blir ett extra stort problem då många upplever mensen som något skamfullt och tabubelagt. Flera flickor som vi pratat med berättar även att de fått använda sitt begränsade dricksvatten till att rengöra mensskydd.
Flickors behov vid mens måste tas på allvar. Därför har Plan International delat ut mens-kit med innehåll som bindor, underkläder och tvål i flera evakueringsområden. Vi arbetar även för att säkra tillgången till vatten så att flickor inte ska behöva välja mellan att dricka och att tvätta sin binda.
Mens är en nyckelfråga för flickors rättigheter och global utveckling. Att ignorera flickors behov kring mens bryter både mot FN:s barn- och kvinnokonvention. Det måste finnas mensskydd och trygga utrymmen för att byta mensskydd på alla platser där flickor och unga kvinnor är. Både flickor och pojkar behöver även kunskap om mens och hur menstruerande kroppar fungerar.
Bingtang visste vad han skulle göra
När den första jordbävningen skakade om marken på Sulawesi visste 15-åriga Bintang, som egentligen heter något annat, och hans vänner exakt vad de skulle göra eftersom de har deltagit i Plan Internationals program ”Säkra skolor”. Hans skola låg bara 100 meter från stranden och blev helt förstörd av tsunamin när den drog in över ön.
– Jag spelade volleyboll med mina vänner på skolgården när tsunamin kom. Vi har lärt oss att när det här händer ska vi ta oss till en plats som ligger högre upp. Därför tog vi oss upp för ett berg som ligger några kvarter från skolan. Så vi klarade oss allihop, säger Bingtang.
Tillsammans med sin pappa letar han nu efter material som de kan använda till att bygga en tillfällig bostad med.
SMS:a Katastrof till 72910 så bidrar du med 100 kronor.