Fotoutställningen #childmothers på turné i Sverige

​I höst visas den internationellt uppmärksammade utställningen #childmothers, med bilder av fotograf Pieter ten Hoopen, i Borås, Umeå, Stockholm, Norrköping och Linköping. Med #childmothers vill Plan International och FN:s befolkningsfond (UNFPA) bryta tystnaden kring de allra yngsta mammorna och ge dem en röst.

I höst visas den internationellt uppmärksammade utställningen #childmothers, med bilder av fotograf Pieter ten Hoopen, i Borås, Umeå, Stockholm, Norrköping och Linköping. Med #childmothers vill Plan International och FN:s befolkningsfond (UNFPA) bryta tystnaden kring de allra yngsta mammorna och ge dem en röst.

Varje år föder uppskattningsvis två miljoner flickor under 15 år barn runt om i världen. Varje dag slutar 5 500 flickor att vara barn och blir istället barnmammor. Att vara gravid och föda barn innan kroppen är färdigutvecklad innebär stora risker i samband med graviditet och förlossning – i många fall riskerar flickorna sina och sina barns liv. De tvingas dessutom ofta att sluta skolan och ge upp sina drömmar.

Plan International och UNFPA har lanserat initiativet #childmothers för att sätta frågan om väldigt unga mammor på den globala agendan. Den prisbelönte fotografen Pieter ten Hoopen och journalisten Sofia Klemming Nordenskiöld från Plan International reste runt med en mobil fotostudio och träffade drygt 25 unga mammor i sex länder: Bangladesh, Zambia, Burkina Faso, Jordanien, Colombia och Haiti. Utställningen består av starka bilder, filmer och texter där flickorna berättar med egna ord om sina liv. På webbplatsen childmothers.org finns statistik och fakta samlad med flickornas berättelser.

– Barnmammor är en osynlig grupp. De här flickorna har berättat om sin första kärlek, tvångsäktenskap, arga föräldrar, ensamhet, glädje och smärta. Några av flickorna vi mötte dog nästan under sina svåra förlossningar, andra förlorade sina barn under födseln. Gemensamt för många av dem är att de har fått sina drömmar krossade, säger Sofia Klemming Nordenskiöld från Plan International.

Invigning av Isabella Lövin i Stockholm

Den 6 oktober inviger Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin, #childmothers på Galleri Kontrast i Stockholm. Utställningen kommer i höst och nästa år att turnera både i Sverige och utomlands, bland annat i Danmark, Finland, Frankrike, Polen, Kanada. Den ska även visas i FN i Génève i mars 2017. Visningarna utanför runt om i Sverige sker i samarbete med Sidas Globala Kommuner:

  • Borås, PA Halls terrass, till 13 oktober.
  • Umeå, Lärarhuset, Umeå universitet, till 30 september.
  • Stockholm, Galleri Kontrast, 6-30 oktober.
  • Norrköping, Galleri Kameleont, 11-27 november.
  • Linköping, Stadsbiblioteket, 11-27 november.

Presskontakt: Sofia Klemming Nordenskiöld, projektledare och pressansvarig. Epost: sofia.nordenskiold@plansverige.org Tel: 0768-605560