Ny modell visar vägen framåt för Ugandas unga

För att tackla den växande ungdomsarbetslösheten i stora delar av världen behövs helt andra metoder än dem man hittills använt för att skapa jobb. På World Economic Forum i Davos den här veckan presenterar Plan International en modell för partnerskap mellan det privata näringslivet och biståndssektorn som skapat 12 000 arbeten för ungdomar.

För att tackla den växande ungdomsarbetslösheten i stora delar av världen behövs helt andra metoder än dem man hittills använt för att skapa jobb. På World Economic Forum i Davos den här veckan presenterar Plan International en modell för partnerskap mellan det privata näringslivet och biståndssektorn som skapat 12 000 jobb bland unga i Uganda och genererat ekonomisk vinst för företagen.

“A Working Future” är ett unikt samarbete mellan det globala företaget Accenture, lokala företag, Sida och Plan International för att skapa jobb för 12 000 ungdomar på landsbygden i östra Uganda. Projektet har utvecklats gemensamt av alla parter. Målet har varit att ge ungdomarna bättre ekonomiska förutsättningar och relevanta yrkeskunskaper, som matchar de lokala företagens efterfrågan, så att de antingen kan få jobb eller starta egna företag. Projektet sjösattes 2012 och resultatet är överväldigande:

• Över 12 000 ungdomar mellan 15-25 år som ingått i lokala spargrupper har deltagit i projektet• 99 procent av ungdomarna har idag ett arbete. • Ungdomarnas månadsinkomster har ökat med 621 procent.• Deras sparande har ökat med 633 procent.• 95 procent av ungdomarna känner sig gladare och har fått större självförtroende.• Kostnaden per skapat jobb är 80 procent lägre än i andra jämförbara projekt.

“Nu kan jag betala mina barns skolavgifter själv”

Resty Nansubuga, 23, år är en av dem vars liv förändrats tack vare A Working Future. Resty tvingades att gifta sig som ung tonåring och är redan mamma till tre barn. “Tidigare var jag helt beroende av min man och var tvungen att be honom om allting”, säger hon. Resty gick med i projektet 2014 och blev kassör i hennes lokala spargrupp. Efter avslutad utbildning bestämde hon sig för att starta grisuppfödning. Hon driver också en liten butik i hemmet som använts av hela grannskapet. Det hon säljer i butiken köper hon numera direkt av återförsäljaren, som är ett av de lokala företag som A Working Future har ett samarbete med. Jämfört med att köpa från andra butiker som redan tagit ut sina vinster blir det nu färre mellanhänder och högre vinstmarginal för Resty.”Idag kan jag betala mina barns skolavgifter med pengar jag tjänat själv. Nu planerar jag att utöka min verksamhet med ett hönseri”, säger Resty Nansugbuga.

Fördelar för både samhälle och näringsliv

Den viktigaste slutsatsen är att samarbete över de traditionella sektorsgränserna genererar fördelar för både enskilda individer, det privata näringslivet och hela samhället. I A Working Future är företagens motivation inte filantropi utan det finns rent ekonomiska vinster även för dem. Accenture och de andra lokala företagen har varit engagerade i alla faser, från att utveckla konceptet till att genomföra de olika utbildningsprogrammen.

“Vi är väldigt exalterade över hur framgångsrikt A Working Future har blivit. Jag är imponerad av Plan Internationals innovativa förhållningssätt till utveckling och ser verkligen fram emot fler samarbeten av den här arten”, säger Jennie Perzon, CSR-chef på Accenture.

A Working Future är ett exempel på hur Plan arbetar konkret för att skapa en bättre framtid för ungdomar i fattiga länder. Baserat på erfarenheterna och utvärderingen av projektet vill Plan International nu skala upp den här modellen med målet att ge yrkeskunskaper och jobb till 100 000 ungdomar i fyra afrikanska länder: Uganda, Zambia, Tanzania och Egypten. Plan Internationals vision är att tillsammans med partners möjliggöra för att en miljon utsatta och exkluderade ungdomar i världen, med särskild betoning på flickor, ska ges kunskaper och möjligheter att skaffa sig ett jobb eller starta egna företag.

För mer information, kontakta Sofie Wikander, ansvarig för strategiska partnerskap på Plan International Sverige.Tel: 070-347 88 91, Epost: sofie.wikander@plansverige.org