Nästan hälften av alla burundiska flyktingar är barn

​Flyktingkrisen i Burundi förvärras varje dag och barn flyr landet. De allra flesta tar sig till Tanzania, där antalet burundiska flyktingar beräknas öka från 70 000 till upp emot 500 000 på grund av den fortsatt allvarliga situationen i Burundi. Nya våldsamheter har uppstått inför det planerade presidentvalet i Burundi nästa vecka och valet har redan blivit uppskjutet en gång.

Flyktingkrisen i Burundi förvärras varje dag och barn flyr över gränserna till Rwanda, Tanzania och Demokratiska Republiken Kongo. De allra flesta tar sig till säkerheten i Tanzania, där antalet burundiska flyktingar beräknas öka från 70 000 till mellan 250 000 och 500 000 på grund av den fortsatt allvarliga situationen i Burundi.

Nya våldsamheter har uppstått inför det planerade presidentvalet i Burundi nästa vecka och valet har redan blivit uppskjutet en gång på grund av oroligheterna.

Plan befinner sig på plats i både Rwanda och Tanzania för att stötta de barn som flyr det politiska våldet i Burundi och vår personal på plats märker att situationen förvärrats drastiskt. I början av juni registrerades cirka 250 nya burundiska flyktingar per dag i Kigoma i västra Tanzania, men de senaste veckorna har antalet ökat markant. Under de sista tre dagarna i juni anlände hela 6 500 burundiska flyktingar till Tanzania.

Situationen för de barn och vuxna som flytt är allvarlig. Många anländer till flyktinglägren med få eller inga personliga tillhörigheter eftersom att de tvingats fly i all hast under natten. Plan hjälper även till att identifiera ensamkommande flyktingbarn och se till att de återförenas med familjemedlemmar så snart som möjligt. I dag bor tusentals människor i skolor, kyrkor och andra tillfälliga skydd.

– Situationen visar inga tecken på att stabiliseras och vi förbereder oss för att mobilisera en större katastrofinsats eftersom allt fler flyktingar söker skydd i grannländerna, säger Agnes Björn, humanitär chef på Plan Sverige.

Plan arbetar tillsammans med andra organisationer som exempelvis Rädda Barnen och International Rescue Committee (IRC) och vi genomför en koordinerad katastrofinsats där fokus är skydd av barn och att säkerställa att barnen kan återvända till skolan.

Varje dag anländer nya ensamkommande barn till överfulla flyktingläger i Tanzania. De har flytt våldsamheter och är traumatiserade av det de har sett i hemlandet. Därför upprättar Plan barnvänliga platser där barnen kan få psykosocialt stöd och hjälp att bearbeta sina upplevelser genom lek. Men dessa platser behöver bli fler för att möta behoven från det allt större antalet barn som anländer.

– Våra kollegor på plats rapporterar att nästan hälften av alla burundiska flyktingar som kommer till Tanzania är barn. Det ställer helt andra krav och alla organisationer på plats måste arbeta tillsammans för att möta barns behov, tillägger Agnes Björn.

För intervjuer, kontakta Daniel Claesson, kommunikationsavdelningen på Plan Sverige, 08-587 75 590.