Konflikten i Etiopien: ensamkommande barn på flykt i Sudan behöver akut stöd

Barn i kö för utdelning av mat vid mottagningscentret i Hamdayet, Sudan. Över 45 000 civila har flytt konflikten i Tigray i Etiopien. Foto: Plan International.

Ensamkommande barn som flytt från Etiopien till Sudan och skiljts från sina familjer är i akut behov av humanitärt stöd, varnar barnrättsorganisationen Plan International.

– Vi ser med oro att ett stort antal barn som tvingats uppleva traumat av flykt även har skiljts från sina familjer på vägen till Sudan. Vi vet att särskilt flickor riskerar att bli utnyttjade eller utsatta för övergrepp. Det är helt avgörande att ensamkommande barn och tonåringar identifieras, registreras och får den hjälp de behöver, såsom psykosocialt stöd och hjälp att hitta sina nära och kära, säger Anika Krstic, Plan Internationals chef i Sudan.  

45 procent av de över 46 000 människor som flytt konflikten i Tigrayregionen i Etiopien över gränsen till Sudan är under 18 år, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Hundratals av dem antas vara ensamkommande barn och tonåringar som nu befinner sig i överfulla läger nära gränsen. Den bristfälliga tillgången till tak över huvudet, rent vatten, mat och duschar gör att  barn och unga riskerar att utsättas för olika former av våld, inte minst gäller det tonårsflickor.

19-åriga Salam har letat efter sina föräldrar varje dag sedan hon flydde över gränsen den 21 november. Hon berättar om utsattheten för tonårsflickor och kvinnor, som inte har något eget utrymme i det tillfälliga lägret i Hamdayet i Sudan:

– Jag har inte tvättat mig sen jag kom hit. Folk går till floden för att tvätta kläder, hämta vatten och bada men vi flickor känner oss inte trygga att göra det inför alla andra.

14-åriga Tamarat flydde från sitt hem efter att en bomb exploderat i närheten av hans hus: 

– Trots att jag rent fysiskt är här, är mina tankar och mitt hjärta hos mamma, pappa och min nioåriga syster. Min enda önskan är att få träffa dem igen och komma hem.

Plan International är på plats vid gränsövergången i Hamdayet för att identifiera och registrera ensamkommande barn när de kommer till lägret och följa upp och bevaka deras fall. Barnrättsorganisationen har också skapat trygga platser i lägret där barn får möjlighet att leka och träffa jämnåriga, samtidigt som de har tillgång till psykosocialt stöd.För mer information, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig. Mejl: sofia.nordenskiold@plansverige.org. Tel: 0768-60 55 60.