De är nominerade till Plan International Sveriges Flickapris 2022

Den 10 oktober delas Plan International Sveriges Flickapris ut för första gången. Bland de nominerade finns avgående statsminister Magdalena Andersson, författaren Katarina Wennstam, klimataktivisten Greta Thunberg och flera gräsrotsorganisationer som kämpar för varje flickas rätt att bestämma över sitt liv och sin framtid.

Den 11 oktober är det tio år sedan den internationella flickdagen uppmärksammades för första gången. I samband med tioårsjubileet instiftar Plan International Sverige Flickapriset. Priset ska gå till en person eller organisation i Sverige som har gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa – antingen i Sverige eller ute i världen. 

– För oss som varje dag arbetar för att flickor ska få gå i skolan och skyddas från våld är det otroligt inspirerande att ta del av alla nominerade eldsjälar som kämpar för flickors rättigheter, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige. 

Efter en öppen nominering har organisationen fått in ett brett spann av nominerade. Priset delas ut i Stockholm den 10 oktober, dagen före den internationella flickdagen. 

Bland de nominerade finns: 

Avgående statsminister Magdalena Andersson Författaren Katarina Wennstam Klimataktivisten Greta Thunberg Organisationen Fatta! Organisationen Existera Debattören och föreläsaren Nina Rung Svt Nyheters grävnav Riksförbundet Unizon Artisten, författaren och människorättskämpen Zinat Pirzadeh Föreningen StreetGäris Föreningen Niejda Journalisten, författaren och programledaren Elaf Ali  

 

Fakta: 

Plan International Sveriges Flickapris går till en person eller organisation i Sverige som har gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa – antingen i Sverige eller ute i världen.  

Vinnaren utses av en jury vars arbete leds av Dona Hariri, jurist, moderator och styrelseledamot i Plan International Sveriges styrelse. I juryn ingår också bland andra Åsa Regnér, assisterande generalsekreterare i FN och vice chef för UN Women, Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn och krönikör i Expressen, Carl Björkman, Nordenchef på Bill & Melinda Gates Foundation, Hanna Gerdes, människorätts- och folkrättsjurist, Hala Mohammed, chef för engagemang och samverkan på RFSU samt Oscar Stege Unger, grundare och vd för Canucci och senior rådgivare på Wallenbergstiftelserna. Priset delas ut i Stockholm den 10 oktober, dagen före den internationella flickdagen.