Plan International inleder samarbete med Lidingö Girls Cup

Lidingö Girls Cup

IFK Lidingö FK startade fotbollsturneringen Lidingö Girls Cup, med ambitionen att arrangera den bästa turneringen under året för flickor 11–15 år, både på och vid sidan av planen. Nu inleder barnrättsorganisationen Plan International ett samarbete med Lidingö Girls Cup i syfte att stärka flickors rättigheter och bidra till en mer jämställd värld.

– För oss är det tydligt att fotboll berör flera rättigheter för flickor: Rätten till fritid. Rätten till sin kropp, till god fysisk hälsa och mentalt välmående. Idrott skapar förutsättningar för flickors utveckling. Där tror vi att vi tillsammans med IFK Lidingö FK har mycket att bidra med, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

I Plan Internationals globala arbete används idrott återkommande som en plattform för social förändring, särskilt jämställdhet, och erbjuder möjligheten att utmana och bekämpa stereotyper som hindrar full deltagande för flickor inom idrott och samhället.

– Idrott engagerar, är sammanhang där flickor ofta skaffar vänner för livet, och kan bidra till en känsla av att ingenting är omöjligt. Vi stöttar flickors rättigheter på och utanför planen, Alla flickor har rätt att följa sina drömmar, göra det de själva mår bra av och brinner för, fortsätter Mariann.

IFK Lidingö FK är en av Sverige och Europas största föreningar med ca 3 200 spelare varav ca 900 är tjejer. Föreningen strävar efter att så många som möjligt ska hitta glädje i fotbollen och fortsätta spela långt upp i åldrarna.

– På tjejsidan har det historiskt sett varit svårt att få tjejerna att hänga kvar och fortsätta spela fotboll i samband med pubertet och tonår. Som en del i en satsning att få fler att fortsätta med sin idrott längre upp i åldrarna så har föreningen bland annat anordnat föreläsningar kring mens, pubertet och psykisk hälsa, berättar Jörgen Krüger Akademikoordinator Flick samt ansvarig för Lidingö Girls Cup.

Lidingö Girls Cup går av stapeln för andra året i rad, den 25–27 oktober, och beräknas locka minst 80 lag flickor U11-U15.