Nigeria: en attack mot skolbarn är en attack på vår gemensamma framtid

In Nigeria, child marriage is a common practice. Girls often have their dreams cut short by being forced into marriages against their will, preventing them from completing their education. To protect girls’ rights, Plan International set up child help desks at schools in Borno state where girls and boys can reach out for help, or report any protection concerns they may have. Two years ago, Hadiza’s mother insisted that she drop out of school. At just 12-years-old she was told to start preparing for marriage. “I felt bad and lost hope. I was also scared of getting married because I wanted to pursue my dreams. My elder sister got married two years ago at the age of 13. She has already been pushed out of her husband’s house and is now divorced.” Forced to stay at home for two years, when Hadiza heard that a child help desk had been set up at her old school, she decided to go and ask for help as she wanted to return to school and did not want to get married at such a young age. “They came to my house with a team from Plan International and spoke nicely to my mother,” says Hadiza.

"Alla barn har rätt till utbildning, det är inte förhandlingsbart, och skolor får aldrig vara mål i väpnade konflikter”. Det säger Plan Internationals landchef i Nigeria efter att närmare 300 barn har förts bort inom loppet av ett par dagar. 

Förra torsdagen attackerade beväpnade män en skola i nordvästra Nigeria. Med våld förde de bort drygt 280 elever mellan åtta och femton år. Två dagar senare fördes ytterligare femton elever bort från en annan skola. Barnen saknar nu helt skydd och särskilt flickorna riskerar att bli utnyttjade. 

De här allvarliga händelserna är en påminnelse om den känsliga situationen för utbildning, och framför allt barn, i landet. Att skolbarn tas som gisslan får aldrig normaliseras. En attack mot skolbarn är också en attack mot utbildning och vår gemensamma framtid. 

De senaste tio åren har det skett flera kidnappningar av skolbarn i Nigeria. Det började i Chibok då fler än 200 flickor togs till fånga av rebeller. Sedan dess har liknande våldshandlingar utförts runt om i landet – den i lördags blir den femtonde i ordningen.