Barn drabbas hårt av översvämningar i Malawi

Hårt regn i över två veckor har lett till allvarliga översvämningar i över hälften av...

Hårt regn i över två veckor har lett till allvarliga översvämningar i över hälften av distrikten i Malawi. Nsanje, Chikwawa och Phalombe hör till de värst utsatta områdena. Malawis regering klassar översvämningarna som en nationell katastrof efter att 54 personer har dött och över 121 000 människor har tvingats lämna sina hem. Jordbruk, hus, vägar och broar ligger under vatten. Runt 200 000 barn kan inte gå till skolan på grund av att skolorna är översvämmade eller används som evakueringscenter.

Plans katastrofteam är på plats

Plans katastrofteam i Mulanjedistriktet är på plats i de värst drabbade områdena och rapporterar att Nsanje och Chikwawa endast är tillgängliga via båt och helikopter. Alla vägförbindelser är avstängda.

– Nu arbetar vi först och främst med livräddande insatser som att förse barn och deras familjer med rent vatten, mat, tält och filtar, säger Pia Stavås Meier, programchef på Plan Sverige. Det finns också ett stort behov av att bygga toaletter och säkra den sanitära situationen för att undvika utbrott av sjukdomar.

Plans team i Mulanje, där Plan arbetat under lång tid, uppskattar att över 2 000 barn har tvingats lämna sina översvämmade hem.

– Vår första prioritet är att se till att barnen och deras familjer kommer i säkerhet och får den hjälp de behöver. Vi sätter också upp barnvänliga platser dit barn kan komma och leka och få undervisning medan skolorna är stängda, säger Pia Stavås Meier.

Pemphero, 11 år, bor i Mulanjedistriktet och berättade för Plans team att hon hade turen att fly från sitt hem innan det kollapsade på grund av vattenmassorna. Hon och hennes familj begav sig till en skola som ligger högre upp i området.

– Bara några timmar senare hörde vi att vårt hus hade förstörts, nu har vi ingenstans att ta vägen, säger Pemphero.
Hon berättar att skolan har stängt eftersom människor har sökt skydd i skolor för att undkomma regnet. En skola i Mulanjedistriktet uppges husera 3 000 människor varav 60 procent är barn.

Enligt Malawis departement för klimatförändringar och meteorologi väntas de kraftiga regnovädren hålla i sig i flera veckor framöver.

Om Plan i Malawi

Plan har arbetat i Malawi sedan 1994 med program inom bland annat utbildning, vatten och sanitet, mödravård och sexuell och reproduktiv hälsa. Våra team är redan på plats i de drabbade områdena med livräddande insatser och för att säkerställa att barns behov av trygghet, utbildning och näring blir tillgodosedda.

Vill du stödja vårt arbete? Skicka MALAWI till 72910 för att skänka 50 kronor.