Tusentals barn i stort behov av stöd efter orkanen Matthew

Tusentals barn och deras familjer är i stort behov av stöd efter orkanen Matthew i Haiti. Exakt i vilken omfattning landet drabbats är ännu okänt eftersom många av de värst drabbade delarna isolerats på grund av den svåra framkomligheten, men skadorna förväntas vara mycket stora. Översvämningar, jordskred och raserade vägar gör framkomligheten svår. Dödstalen förväntas stiga.

Tusentals barn och deras familjer är i stort behov av stöd efter orkanen Matthew i Haiti. Exakt i vilken omfattning landet drabbats är ännu okänt eftersom många av de värst drabbade delarna isolerats på grund av den svåra framkomligheten, men skadorna förväntas vara mycket stora. Översvämningar, jordskred och raserade vägar gör framkomligheten svår. Dödstalen förväntas stiga.

– Barn och deras familjer har förlorat allt, berättar Marie Therese Frederique Jean Pierre, chef på Plan International i Haiti. Deras hem, deras ägodelar och även deras försörjningsmöjligheter har blivit helt omintetgjorda vilket kommer påverka dem lång tid framöver.

I Croix-des-Bouquets bor 10-åriga Rosemika som förlorat sitt hem och allt hon ägde.

– Allt hände så fort. På morgonen, omkring klockan sex, hörde jag min granne skrika “Vatten! Det är vatten överallt!” och vattnet hade omringat oss helt, berättar Rosemika.

– Vattnet var som ett monster, det slog till överallt med stor kraft. Tillsammans med mina syskon sprang jag upp till kullarna. Det var första gången i mitt liv som jag var livrädd. Jag bara skakade, säger hon.

Rosemika och hennes familj, bestående av mamma, pappa och sju syskon bor nu hos släktingar.

– Mitt hus är helt förstört. Vi kunde inte rädda något. Inte ens mina skolböcker. Flera av mina vänner förlorade också sina hem.

– Det är först nu som vi börjar se den fulla omfattningen av skadorna. Vägar och broar skadades allvarligt av orkanen, så det finns fortfarande vissa landsbygdsområden som vi inte har kunnat nå, säger Marie Therese Frederique Jean Pierre, chef på Plan International i Haiti.

Plan International samarbetar med Haitis myndigheter och andra organisationer i katastrofinsatsen. På plats i Plan Internationals lager finns hygienkit, matlagningsutrustning, madrasser och filtar som delas ut till de som drabbats av orkanen. Mer material finns att snabbt kalla in via Dominikanska republiken som också är ett av Plan Internationals programländer och som inte drabbades lika hårt av orkanen.

Plan International i Haiti

Plan International har arbetat i Haiti sedan 1973 med att stödja barns rätt till hälsa, utbildning, ekonomisk trygghet och ökad jämställdhet. Genom stöd från Sida och Musikhjälpen implementerar vi projekt för säkra skolor, där syftet är att skapa medvetenhet om risker och stärka beredskap inför klimatrelaterade katastrofer såsom orkaner och översvämningar.

Bidra till katastrofinsatserna

SMSa KATASTROF till 72910 så bidrar du med 100 kr eller swisha valfritt belopp till 9007311.

För mer information eller intervjuer med Plan Internationals personal på plats i Haiti, kontakta:

Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig. Tel: 0768-605560 E-post: sofia.nordenskiold@plansverige.org