Kjell Bergqvist hoppas att fler ger bort julklappar som räcker längre

Förra året julhandlade vi i Sverige för sammanlagt 70 miljarder kronor. Planfaddern Kjell Bergqvist har tröttnat på julklappshysterin och hoppas att svenskarna i år väljer att ge bort en julklapp som räcker längre än en bakmaskin eller ett doftljus.

Förra året julhandlade vi i Sverige för sammanlagt 70 miljarder kronor. Planfaddern Kjell Bergqvist har tröttnat på julklappshysterin och hoppas att svenskarna i år väljer att ge bort en julklapp som räcker längre än en bakmaskin eller ett doftljus.

I en serie filmer reflekterar Kjell Bergqvist över sina egna känslor inför julhandeln och “årets julklapp”. Själv tycker Kjell att man ska ge bort en gåva från Plan International den här julen.

– Ett fadderskap, till exempel, är en gåva man kan glädjas åt i åratal, inte minst om man lägger ner lite tid på att skriva brev. Samtidigt som man hjälper är det dessutom nyttigt för oss att bli påminda om hur det ser ut för barn runt om i världen.

Michelle Warren är projektledare på Plan International Sverige och har varit med och producerat filmerna med Kjell Bergqvist. Hon tror att fler och fler väljer att ge bort en julklapp som räcker längre.

– Det är klart att när man under storhelgen samlas hela släkten kan pressen att panikköpa något bli väldigt stor. Men samtidigt tror jag att många gärna vill ge något betydelsefullt. Där hoppas jag att vi på Plan International kan tillföra en dimension genom vår gåvoshop. Våra program stärker barn och deras familjer att själva ta sig ur fattigdom ger färdigheter som räcker ett helt liv, menar hon.

– Det sägs ju också vara vetenskapligt bevisat att den som ger bort något blir ännu lite gladare än den som får. Det är intressant tycker jag, fortsätter Kjell Bergqvist som själv varit fadder i Plan International sedan verksamheten startade i Sverige.

– Just nu har jag fadderbarn i Thailand och i Haiti och mina döttrar har ett fadderbarn i Paraguay. Det är så jäkla många barn som far illa. Mitt stora intresse har alltid varit att resa och då vill jag inte bara sitta under ett parasoll med en paraplydrink utan också se hur människor lever i slumområdena. Och jag har alltid med mig mina egna barn så att de ska se hur bra de har det.

I Plan International Sveriges gåvoshop kan du köpa gåvor som räcker ett helt liv. Och skulle du vara ute i sista sekund med julklappsinköpen kan du själv skriva ut ditt gåvobevis att ge bort.

Foto: Maja Brand