Halv miljon barn på flykt från Boko Haram hotas av svält

1,5 miljoner barn är på flykt från terrororganisationen Boko Haram i Nigeria, Kamerun, Niger och Chad. Matbristen är akut - över en halv miljon barn riskerar att dö i svält om de inte får hjälp snart, rapporterar Plan International Sveriges humanitära chef på plats i Nigeria.

1,5 miljoner barn är på flykt från terrororganisationen Boko Haram i Nigeria, Kamerun, Niger och Chad. Matbristen är akut – över en halv miljon barn riskerar att dö i svält om de inte får hjälp snart, rapporterar Plan International från Nigeria.

Boko Harams våldsamma attacker har pågått sedan 2009 och påverkar över 17 miljoner människor, främst i nordöstra Nigeria, men också i grannländerna Kamerun, Niger och Chad. Plan International Sveriges humanitära chef, Agnes Björn, finns på plats i Nigeria och rapporterar om en växande humanitär kris där barn svälter och har utsatts för grova övergrepp.

– Det är en enorm fattigdom och många familjer har svårt att överleva. Många barn har blivit tvångsrekryterade där unga tjejer tvingas gifta sig eller bli sexslavar, medan unga killar tvingas strida som barnsoldater, säger hon.

När terrorgruppen nu börjat tryckas tillbaka av regeringsstyrkor blir den växande humanitära krisen tydlig för de organisationer som arbetar på plats. Agnes Björn befinner sig i delstaten Borno, ett av de områden där Boko Harams härjningar varit som värst och där 200 skolflickor blev kidnappade 2014.

– Många flickor som kommit tillbaka från att ha varit sexslavar åt Boko Haram blir utstötta av sina familjer. Vi hjälper dem att hitta fosterfamiljer, att komma tillbaka till skolan och ger dem stöd för att ta hand om de små barn de ofta fått under tiden, säger Agnes Björn.

Skolor och hälsokliniker har bränts ner

I de delstater där Boko Haram terroriserat befolkningen har 60 procent av alla hälsokliniker och skolor bränts ner eller förstörts. Människor´s hem och jordbruk har förstörts och matbristen har blivit allt mer akut. Runt 7,1 miljoner människor i regionen lider av hunger och ungefär 515 000 akut undernärda barn riskerar att dö om de inte får omedelbar hjälp.

Plan International arbetar nu med fokus på att skydda barn från övergrepp, för att barn ska kunna fortsätta sin utbildning och för att de mest utsatta familjerna ska få tillgång till pengar för att köpa den mat de behöver. Arbetet sker både i flyktingläger med så kallade barnsäkra platser och temporära skolor, samt i de byar där många flyktingar har hyst in sig hos släktingar.

Även om Boko Haram har tryckts tillbaka de senaste månaderna är säkerhetsläget fortfarande instabilt.

Här i Borno sker flera självmordsattentat i veckan. Boko Haram har bytt taktik och använder sig av flickor och i vissa fall mammor med spädbarn, som får bära deras hemmagjorda bomber för att sedan ta sig in på marknader, i trafikstockningar eller på andra platser med mycket folk, säger Agnes Björn.

Nigerias regering har börjat uppmana människor att återvända till sina hem, vilket i grunden är positivt, men mycket arbete återstår.

– Säkerheten är fortfarande skör. Nu är det viktigt att fokusera på att återuppbygga skolor, hälsokliniker och hem så att människor har något att återvända till, säger Agnes Björn.

För mer information, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig.sofia.nordenskiold@plansverige.org, tel: 0768-605560