Just nu: De flesta av skolflickorna som kidnappades av Boko Haram har frigivits

Flicka som åter får gå i skola efter Boko Harams härjningar

Det är med glädje vi tar emot nyheten att många av de 110 skolflickor som i februari kidnappades av terrorgruppen Boko Haram i nordöstra Nigeria nu har släppts.

Det är med glädje vi tar emot nyheten att många av de 110 skolflickor som i februari kidnappades av terrorgruppen Boko Haram i nordöstra Nigeria nu har släppts.

“Vi är lättade över att många flickor nu återförenats med sina familjer. Vi tänker dock på de flickor som dödades under kidnappningen. Vi fördömer det extrema våldet mot flickorna och uppmanar den nigerianska regeringen att säkerställa att resten av flickorna släpps så snart som möjligt. Alla barn ska garanteras en trygg skolmiljö”, säger Agnes Björn, humanitär chef på Plan International Sverige.

Det är nästan fyra år sedan den stora kidnappningen där 200 flickor kidnappades av Boko Haram från en skola i Chilbok, också belägrat i nordöstra Nigeria, vilket blev globalt uppmärksammat igenom #BringBackOurGirls kampanjen. Under de senaste sju åren har hundratals flickor och pojkar försvunnit i spåren av Boko Harams terror.

“Vi vet att flickor som kidnappas av Boko Haram utsätts för övergrepp, tvångsäktenskap, sexuellt våld och slaveri. Flickor som lyckas fly och återvända skambeläggs och utfryses så kidnappningen kommer påverka flickorna under resten av deras liv”, säger Agnes Björn.

Tillgången till utbildning, särskilt för flickor, har drabbats hårt i nordöstra Nigeria och många familjer tar sina barn ur skolan på grund av den höga risken för kidnappning och attacker. Över 1000 skolor har attackerats, bombats eller bränts ned. Flertalet skolor håller stängt och över 600 lärare har mördats och flera hundra har flytt från området.

Sedan november 2016 har Plan International arbetat i nordöstra Nigeria för att stödja barn att återuppta skolgången genom att tillhandahålla skolmaterial, temporära skolor och utbilda lärare. Vi ger flickor som utsatts för Boko Harams våld psykosocialt stöd och tillgång till hälsovård. Genom påverkansarbetet har Plan International också uppmanat den nigerianska regeringen att tillsätta läroprogram under en kortare period för barn som blivit nekade utbildning till följd av konflikten.