Eli är ett av miljoner barn i svältkatastrofens Sydsudan

Läget i Sydsudan är akut. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring om de inte får hjälp och fyraåriga Eli är ett av dem. Närmare 5 miljoner människor, mer än 40 procent av landets befolkning, är i akut behov av mat.

Läget i Sydsudan är akut. 1,4 miljoner barn riskerar att dö av undernäring om de inte får hjälp och fyraåriga Eli är ett av dem. Närmare 5 miljoner människor, mer än 40 procent av landets befolkning, är i akut behov av mat.

– Lite mer måste det brinna för att durran ska koka, säger Eli, fyra år, och blåser på elden.

Den lilla portionen med durra är den enda mat hon kommer äta den här dagen och det ska räcka till hela familjen. Fem syskon, hennes mamma, moster och mormor måste också få mat.

4,9 miljoner människor är i akut behov av mat i Sydsudan och siffran riskerar att stiga till 5,5 miljoner när det är som torrast i juli om inget görs. Efter flera år av konflikt och våldsamheter har många människor tvingats fly sina hem och sina försörjningsmöjligheter. Familjerna har inte kunnat odla sin egen mat och matproduktionen i stort har blivit lidande. Plan International finns på plats med livräddande insatser som mat och rent vatten.

– Vi riskerar ett fruktansvärt scenario där många barn dör om vi inte omedelbart agerar. Befolkningens möjligheter har uttömts och den pågående konflikten och matkrisen gör att de har nått gränsen, säger Daniel Muchena, chef för Plan International i Sydsudan.

Elis familj tvingades fly när kriget började. Nu lever de i en övergiven by. Familjen är rädd att de beväpnade männen ska komma tillbaka, men de är för svaga och hungriga för att klara vandringen till säkerhet i Uganda just nu.

– Vi kan dö av hunger längs vägen, särskilt barnen. Och min syster har precis fått ett missfall, vi måste vänta till hon har blivit bättre, sen kan vi bestämma oss, säger Elis mamma Vivianna.

Sydsudan är ett av flera länder i östra Afrika som drabbas av svältkatastrofen. Totalt är fler än 20 miljoner människor i Kenya, Etiopien, Somalia och Sydsudan i akut behov av mat. Sydsudan är värst drabbat.