Extra matinsatser räddar liv i Sydsudan

Anyik är 28 år och en av 175 000 internflyktingar i Sydsudan. För första gången på flera månader behöver hon inte oroa sig för hur hennes barn ska få mat när familjen fått stöd av Plan International.

Anyik är 28 år och en av 175 000 internflyktingar i Sydsudan. För första gången på flera månader behöver hon inte oroa sig för hur hennes barn ska få mat när familjen fått stöd av Plan International.

Nu kan Anyik amma sin minsta bebis i lugn och ro, eftersom att hon vet att hennes andra tre barn kommer att få middag. Anyik är en av närmare 9 000 som får matbistånd av Plan International i samarbete med World Food Programme.

– Jag brukade känna mig skrämd när jag hörde hur mina barn klagade över att de var hungriga på nätterna, säger Anyik.

Familjen försörjde sig tidigare som jordbrukare men var tvungna att fly när deras hemby attackerades av en väpnad grupp.

Allt fler lider av matbrist i Sydsudan och situationen är allvarlig i hela i östra Afrika. Mer än 20 miljoner människor i Sydsudan, Kenya, Etiopien och Somalia hotas av svält. Länderna har under flera år drabbats hårt av torka och fyra år av konflikt i Sydsudan har orsakat stora flyktingströmmar inom landet och i grannländerna. Stora delar av befolkningen är beroende av humanitärt bistånd och när behoven ökar är det svårt att få matbiståndet att räcka.

Därför distribuerar Plan International också frön och odlingsredskap som en del i kampen mot svälten. Anyik har planterat frön och förhoppningsvis kan hon skörda senare i år. Planen är att få ihop tillräckligt för att sälja, så att hennes äldsta dotter ska kunna gå i skolan. Anyiks äldsta son går redan i skolan och de tillfälliga förskolor som Plan International upprättar gör att hon hoppas att även de yngsta barnen ska kunna få sin rätt till utbildning tillgodosedd.

– Jag ser fram emot att skriva in min yngsta dotter där, säger Anyik.

I mitten av juni rapporterade FN att Sydsudan inte längre klassificeras att vara i svältläge. Men landet är trots allt fortfarande i en extrem hungerkris och alltfler barn och familjer lider av undernäring. Sex miljoner lever med osäker tillgång på mat, vilket är en ökning från 4,9 miljoner i februari.

Plan International arbetar i Sydsudan, Kenya och Etiopien och ger humanitärt stöd som exempelvis akut matbistånd och odlingsredskap för att underlätta för människor att komma igång med en egen försörjning igen.