Barnen kämpar tillsammans mot hungern i Sydsudan

Ihisa 12 år bor tillsammans med sina fyra syskon. Det är en kamp att överleva utan föräldrar i hungerkrisens Sydsudan. Men genom matbistånd från Plan International har vardagen blivit tryggare.

Ihisa 12 år bor tillsammans med sina fyra syskon. Det är en kamp att överleva utan föräldrar i hungerkrisens Sydsudan. Men genom matbistånd från Plan International har vardagen blivit tryggare.

Ihisa har inte hört av sina föräldrar på ett år. Pappa lämnade hemmet för att leta efter jobb och mamma var tvungen att åka till sjukhus i huvudstaden Juba när Ihisas lillebror skadade sig.

– Sedan dess har vi inte haft kontakt med någon av dem. Jag har ingen aning om var mina föräldrar är.

Det är inte ovanligt med hushåll där barn har fullt ansvar i Sydsudan. Många tvingas växa upp utan sina föräldrar som dragits in i landets väpnade konflikten eller begett sig till större städer för att leta försörjning.

Den pågående konflikten och bristen på mat har lett till vad FN beskriver som den värsta humanitära katastrofen på årtionden. Mer än 20 miljoner människor i Sydsudan, Kenya, Etiopien och Somalia hotas av svält. Länderna har under flera år drabbats av förödande torka och i Sydsudan har fyra år av konflikt orsakat stora flyktingströmmar.

Och det är barnen som drabbas allra hårdast. Över två miljoner barn i Sydsudan har tvingats fly från sina hem, fler än 2 000 barn har dödats eller skadats, enligt FN-organet Unicef och över en miljon barn lider av undernäring.

Matbiståndet förändrar

Ihisas bror Lazarus och systern Hiteng, 17 och 14 år, är nu ansvariga för Ihisa och de åttaåriga tvillingarna Oting och Oleya. De fem syskonen har gråtit och tröstat varandra genom hunger och sjukdomar.

Nyligen fick 28 000 personer, som bor i samma område som Ihisa, bland annat bönor, majs och olja från Plan International i samarbete med FNs livsmedelsprogram WFP.

– Förut överlevde vi på kokosnötter och löv, och när regnsäsongen kom började vi plocka gröna blad från fälten och kokade dem i aska för att få lite saltsmak, säger Ihisa.

– Men allt förändrades när vi fick mat från Plan International. För första gången på ett tag har vi matlagningsolja, bönor och riktigt salt och det kommer att räcka i en månad för oss.

Eftersom det är regnsäsong har syskonen också börjat odla föräldrarnas jordlott och hoppas kunna skörda grönsaker snart.

– Jag önskar att våra föräldrar vore här och kunde hjälpa oss. Livet skulle vara enklare då, säger Ihisa.

I mitten av juni rapporterade FN att Sydsudan inte längre befinner sig i svältläge på grund av alla akuta mat och medicininsatser, men landet är dock fortfarande i en extrem hungerkris. Sex miljoner lever med en osäker tillgång till mat, vilket är en ökning från 4,9 miljoner personer i februari. Plan International arbetar i Sydsudan, Kenya och Etiopien och ger humanitärt stöd som exempelvis akut matbistånd och odlingsredskap för att underlätta för människor att komma igång med en egen försörjning igen. En stor och viktig del av insatserna som Plan International gör i samtliga länder innefattar även att stärka skyddet om de mest utsatta barnen och deras rätt till lek, skolgång och en tryggare tillvaro.