Den runda filten – de stickar för flickors rättigheter

Lotta Blom, initiativtagare till insamlingen "Den runda filten", berättar om hur hon genom att lyckas aktivera "stick-Sverige" har samlat in nästan 50 000 kronor på tre veckor.

På bara tre veckor har insamlingen “Den runda filten” vuxit till en av de största på vår hemsida. Hittills har de stickande entusiasterna samlat in nästan 50 000 kronor till Plan Internationals arbete!

Vi ringde så klart upp initiativtagaren Lotta “Tant Kofta” Blom för att ta reda på framgångsreceptet.

Hej Lotta! Först av allt: stort tack för ditt enormt häftiga initiativ! Hade du kunnat föreställa dig att det skulle bli en sådan succé?

Nej det trodde jag inte, ha ha!

Hur kom du på idén?

Det började med att jag stickade på en rund filt under en resa i september. När jag sedan visade den på Instagram var det många som också ville sticka en filt. I oktober började jag fundera på att samla ihop pengar genom att de som använde filtmönstret skulle skänka pengarna till något välgörande ändamål. Jag ville försöka hitta en slags anknytning till #metoo, och samla in pengar för att gynna flickor, så jag pratade lite med några vänner om vad man skulle kunna samla in till. 

Ett förslag var Plan International, så jag gick in och läste om vad ni gör. Jag valde er eftersom ni inte bara försöker “hjälpa” utan arbetar mer med att man ska stötta den inre kraften hos varje individ. Det har verkligen blivit en lyckträff, det är väldigt många som tycker att det är roligt att vara med. Jag uppmanar alla som stickar filten att visa den på instagram under taggen #denrundafilten och att gå med i Facebook-gruppen #denrundafilten där vi ses för att hjälpas åt med våra filtar!

Varför tror du att just din insamling blivit så populär?

Det finns en fin gemenskap mellan oss som stickar, det bygger mycket på samarbete och det är många som tycker att det är roligt att göra saker ihop. Jag tror också att det är många som känner att det är roligt att samla in pengar när de kan knyta an till något de tycker är kul. Sen består “stickvärlden” också av väldigt vänliga och schyssta människor.

Alla som vill kan ju starta en insamling på vår sida startainsamling.plansverige.org. Har du något tips till den som är sugen?

Det skulle vara att man ska försöka beskriva hur man tänker kring sin insamling och försöka förmedla en positiv känsla. Jag har ju tänkt mycket på vad en filt egentligen innebär och symboliserar. Jag tycker inte att man behöver sätta något mål utan fokusera mer på att alla ska kunna vara med och känna att de bidrar.

Tack igen för ditt stöd!

Tack själva!

Psst…! Vill du också vara med i Tant Koftas insamling? På www.tantkofta.se/start/denrundafilten hittar du instruktioner!