Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och flera miljoner människor har tvingats fly. Många befinner sig nu i grannländerna. Flickor är extra utsatta i kriser och konflikter och Syrienkrisen är inget undantag.
Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och flera miljoner människor har tvingats fly. Många befinner sig nu i grannländerna. Flickor är extra utsatta i kriser och konflikter och Syrienkrisen är inget undantag.
Barnäktenskap är ett problem som har ökat bland syriska flickor sedan kriget startade. Barnäktenskap är också utbrett i vissa grupper i Libanon. Röster höjs för att regeringen ska förbjuda äktenskap för barn under 18 år eftersom det inte är olagligt i dag.
“Jag hörde nyligen om en trettonårig flicka som gifte sig med en sexton år gammal pojke. Hur ska det gå för dem?” undrar Samiha.
En workshop om barnäktenskap pågår i utkanten av Tripoli, Libanons näst största stad. Omkring tjugo tonårsflickor är i full gång med att spela upp en bröllopsceremoni på en fotbollsplan. Efteråt samlar ledaren flickorna för att diskutera hur de tror att den gifta flickans situation kommer att vara om några år.
“Barnäktenskap får allvarliga konsekvenser för flickor. Både känslomässigt och fysiskt. De kan bli gravida, vilket kan leda till att du dör när du föder barn i ung ålder”, svarar en flicka.
Alla flickorna i gruppen har flytt från Syrien. En av dem är redan gift, medan många av de andra lever med press utifrån att de snart borde gifta sig och skaffa familj.
För två år sedan frågade en pojke om Samiha ville gifta sig med honom.
– Jag var 16 år och han var trevlig och respektfull. Men jag ville inte. Jag kände att jag inte hade uppfyllt mina mål och drömmar och min mamma och bror lät mig bestämma.
Samiha utstrålar energi och styrka. Hennes ögon gnistrar när hon säger ord som frihet och rättigheter.
– Samtidigt känner jag pressen från samhället att jag borde gifta mig. Folk säger: “Kanske är det ingen som vill ha dig när du är tjugo?” Men jag bryr mig inte. Vem säger att jag ens vill gifta mig? Jag vill bestämma över min framtid och leva mitt liv.
Just nu handlar livet främst om fotboll. Samiha spelar i ett lag där alla är välkomna – pojkar och flickor, syrier och libaneser.
– När jag spelar fotboll glömmer jag all ångest och alla problem, att jag är flykting. Jag mår bra som människa, både fysiskt och känslomässigt. Jag är målvakt eller forward. Jag är väldigt bra som målvakt eftersom jag offrar mig själv totalt. Jag skyddar målet med min kropp, mitt huvud – med allt jag har .
Samiha går också på en kurs för att bli fotbollstränare.
– Jag vill bli fotbollstränare och träna yngre barn. Jag drömmer också om att bli konstnär en dag. Jag säger ofta att jag vill flytta tillbaka till Syrien, till mina syskon. Jag hoppas att vi så småningom åker hem.
När barn får gå i skolan ökar deras trygghet. Därför är utbildning en väldigt viktig del i Plan Internationals arbete med att ge barn en trygg framtid.
Projektet, som är ett samarbete med Postkodlotteriet, erbjuder de mest utsatta barnen och ungdomarna hjälp med deras utbildning.
Som en del i projektet arbetar vi också med barnens och ungdomarnas föräldrar. Vi fokuserar på barns rättigheter men hjälper också särskilt utsatta familjer att hitta försörjning.
Förut var jag ledsen men det känns bättre nu när jag får hjälp
Hemma finns ingen glädje men jag blir glad av att komma hit