Så har ebola påverkat mitt liv – Sierra Leones unga berättar

För ett år sedan var läget som värst i eboladrabbade Sierra Leone i Västafrika. Nu har landet nyligen utropats fritt från den dödliga epidemin som totalt krävde över 11 000 dödsoffer. Men fortfarande drabbas barn och unga hårt av följderna efter ebola.

För ett år sedan var läget som värst i eboladrabbade Sierra Leone i Västafrika. Nu har landet nyligen utropats fritt från den dödliga epidemin som totalt krävde över 11 000 dödsoffer. Men fortfarande drabbas barn och unga hårt av följderna efter ebola.

“Av sextio sjuka barn var det bara jag och en pojke som överlevde”, berättar Abibatu. “Jag var så sjuk och såg barn dö omkring mig. När de sa att vi inte fick röra dem blev jag väldigt ledsen”. Ett år efter att Abibatu låg dödssjuk på ebolakliniken är hon tillbaka i hemmet i Moyamba, där bara systern finns kvar efter att både pappa och två bröder dött i epidemin. 

Plan International har tillsammans med Emmy-nominerade fotografen Pieter ten Hoopen dokumenterat hur ebolaepidemin fortfarande påverkar barn och ungdomars liv. I en serie porträtt berättar unga om sjukdomen, stigmatisering, ökat våld, bristen på mat och längtan efter att studera.

Förödande konsekvenser

Närmare 20 000 barn i Sierra Leone, Liberia och Guinea har förlorat en eller båda sina föräldrar till följd av ebola. Skolsystemet har legat nere under större delen av året och epidemin har haft allvarliga konsekvenser för ekonomin, arbetslöshet och tillgången till mat. Våld och övergrepp mot barn har ökat och även antalet tonårsgraviditeter. Här är några av konsekvenserna som barnen vi intervjuat pratar om:

Ekonomisk kris och brist på matBarnarbeteMånga flickor blir utsatta för övergreppTonårsgraviditeterna har ökatBrist på utbildningStigmatisering

Foday försöker stoppa våldet mot flickor

“Det värsta med ebolaepidemin är att det sexuella våldet mot flickor har ökat dramatiskt under det här senaste året. Det plågar mig att se och höra allting som händer flickor här omkring. Jag får ingen ro”, säger Foday, 22 år, som är medlem i Plan Internationals ungdomsråd i Sierra Leone och arbetar för att fler män ska engagera sig mot våldet mot flickor.

Åttaårige Seivali hugger ved

Seivali bor i Moyamba och har en yxa som är nästan lika lång som honom själv:”Förut fiskade jag för att hjälpa mamma och resten av familjen. Men numera blir det mest att jag hjälper till med tvätt och vedhuggning. Nu när skolorna har öppnat går jag i skolan igen och jobbar bara på fritiden.”

Unga hjälpte till att stoppa epidemin

Barn och unga har spelat en avgörande roll för att stoppa ebolaepidemin. Plan International har arbetat tillsammans med unga under hela utbrottet. Genom budskap i radio, sms och sociala medier har unga volontärer informerat om smittspridningen och motverkat stigman.

Plan International driver ett återhämtningsprojekt i Sierra Leone för att ge drabbade barn och unga psykosocialt stöd och hitta fosterfamiljer åt föräldralösa barn. En del av projektet handlar om att ungdomar själva dokumenterar sin egen och andra barns och ungas situation i spåren av ebola. 

Läs mer om situationen för unga i Sierra Leone här:

För pressbilder eller mer information, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig.Tel 0768-605560 el sofia.nordenskiold@plansverige.org