​Plan ger alla en möjlighet att uppleva en av världens dolda kriser

"Mitt nya hem – en 360-upplevelse om barn på flykt" är en interaktiv berättelse från barnrättsorganisationen Plan International där användaren på egen hand utforskar ett av världens största flyktingläger, Nyarugusu i Tanzania, från ett barns perspektiv. Det möjliggörs genom VR-teknik och bilder och filmer i 360 grader – skapade av den prisbelönte fotografen Martin Edström.

Mitt nya hem – en 360-upplevelse om barn på flykt är en interaktiv berättelse från barnrättsorganisationen Plan International där användaren på egen hand utforskar ett av världens största flyktingläger, Nyarugusu i Tanzania, från ett barns perspektiv. Det möjliggörs genom VR-teknik och bilder och filmer i 360 grader – skapade av den prisbelönte fotografen Martin Edström.

30 miljoner barn är på flykt runt om i världen – de flesta långt från Europas gränser och ännu längre från medias strålkastare. Genom att kasta ljus på en av dessa osynliga flyktingkatastrofer vill Plan International bidra till att bredda bilden av den globala flyktingsituationen – och framförallt göra det helt ur barnets perspektiv.

Ett helt nytt berättandeEn 360-upplevelse är ett interaktivt sätt att uppleva bilder och filmer som är fotade och filmade i 360 grader – det vill säga att istället för att titta i en enskild riktning kan användaren se hela platsen, som om man stått där på riktigt. Materialet kan upplevas genom dator, läsplatta eller mobiltelefon – eller med speciell VR-utrusning.

– Det är ibland svårt att få folk här hemma i Sverige att förstå hur situationen är för barn på flykt, säger Agnes Björn, chef för humanitära insatser på Plan International Sverige. Jag hoppas att vi genom Mitt nya hem ska kunna få människor att lära sig om att vara barn i ett flyktingläger och om de svårigheter som hundratusentals barn står inför, i några av världens fattigaste länder.

I reportaget får användaren möjlighet att själv utforska flyktinglägret. Man får träffa kompisen Eric, prova hur byteshandel fungerar, sitta med i ett klassrum och lära sig att se upp för några av de faror som finns. Reportaget är baserat på berättelser från barn som lever i Nyarugusu.

Viktigt arbete med barn på flyktPlan International finns på plats i flyktingkatastrofer och andra katastrofer världen över. Det kan handla om att skapa trygga platser dit barn kan komma och få stöd och skyddas från övergrepp. Det är viktigt att snabbt få igång något som liknar en vardag – trots att hela livet har förändrats över en natt.