Spårlöst Special – kändisarna letar efter sina rötter

I Spårlöst Special får tittarna följa med fyra svenska kändisar i jakten på sina rötter. I sitt sökande reser skådespelaren Malin Arvidsson, Panetozmedlemmen Nebeyu Baheru, sångerskan Alice Svensson och boxaren George Scott till sina födelseländer där de också får ta del av Plan Internationals arbete på plats.

I Spårlöst Special får tittarna följa med fyra svenska kändisar i jakten på sina rötter. I sitt sökande reser skådespelaren Malin Arvidsson, Panetozmedlemmen Nebeyu Baheru, sångerskan Alice Svensson och boxaren George Scott till sina födelseländer där de också får ta del av Plan Internationals arbete på plats.

George Scott reser till Liberia, Malin Arvidsson letar efter sin mamma i El Salvador och Nebeyu Baheru åker till Etiopien. Alice Svensson, som genom sitt deltagande i Idol fick reda på att hon har en okänd tvillingsyster, beger sig till Vietnam. Spårlöst Special är ett samarbete mellan Sjuan och barnrättsorganisationen Plan International Sverige.

– Programmet Spårlöst hjälper människor att söka sina rötter. Därför känns samarbetet med Plan International Sverige som en fantastisk möjlighet att visa vad organisationen gör. Jag brinner framförallt för deras arbete med att stärka flickor och kämpa för deras rättigheter, säger Agneta Sjödin, programledare Spårlöst Special.

Agneta Sjödin är också ambassadör för Plan International Sverige och ledde under flera år Faddergalan på TV4, som engagerade många tittare i Plan Internationals arbete. I samband med faddergalorna gjorde hon åtskilliga reportageresor till organisationens verksamhetsländer.

– Jag har jobbat med Plan International Sverige i närmare 20 år och tillsammans bygger vi broar mellan kulturer och bidrar till att öka medvetenheten i viktiga frågor om barns rättigheter och fattigdomsbekämpning, säger Agneta Sjödin.

I Spårlöst Special åker deltagarna tillbaka till länderna där de föddes och besöker fyra av Plan Internationals projekt som arbetar med att förbättra möjligheterna för en tryggare framtid. Projekten handlar bland annat om utbildning, flickors rättigheter och mikrofinansiering.

– De fyra huvudpersonerna fick förutsättningar att växa upp i Sverige och därmed också möjlighet till bland annat utbildning. I de här avsnitten av Spårlöst får tittarna en inblick i vårt arbete med att skapa en bättre uppväxt för alla barn – inte minst för flickorna som allt för ofta tvingas avstå utbildning just för att de är flickor. Vi hoppas att det ska väcka engagemang för alla barns rättigheter, säger Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Spårlöst Special visas fyra söndagar med start söndag den 6 november klockan 21.00 i Sjuan och är ett samarbete mellan Sjuan och barnrättsorganisationen Plan International Sverige. Plan International startade i Sverige 1997 och arbetar för att stärka barns rättigheter och bekämpa fattigdom i 51 länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

Del 1 av 4, söndag den 6 november

Malin Arvidsson och Hans Fahlén, El Salvador

Del 2 av 4, söndag den 13 november

Nebeyu Baheru och Agneta Sjödin, Etiopien

Del 3 av 4, söndag den 20 november

Alice Svensson och Agneta Sjödin, Vietnam

Del 4 av 4, söndag den 27 november

George Scott och Agneta Sjödin, Liberia