Molly Nutley och Musikhjälpen åker med Plan International till Tanzania

Skådespelaren Molly Nutley och Musikhjälpen reser i morgon till Kibondo i Tanzania där Plan International arbetar i flyktingläger med skydd och utbildning för barn på flykt från inbördeskriget i Burundi. Årets tema för Musikhjälpen är "Barn i krig har rätt att gå i skolan" och Molly Nutley ska besöka skolor och barnvänliga platser i flyktinglägren.

Skådespelaren Molly Nutley och Musikhjälpen reser i morgon till Kibondo i Tanzania där Plan International arbetar i flyktingläger med skydd och utbildning för barn på flykt från inbördeskriget i Burundi. Årets tema för Musikhjälpen är “Barn i krig har rätt att gå i skolan” och Molly Nutley ska besöka skolor och barnvänliga platser i flyktinglägren.

Konflikten i Burundi är en av världens glömda humanitära katastrofer. Över en miljon människor är i behov av hjälp enligt FN. Över 200 000 burundier, mestadels barn och kvinnor, har tvingats fly sedan våren 2015 och bor nu i överfulla flyktingläger i Tanzania. Varje månad anländer över 3 000 personer till lägren som lider brist på allt – skydd, mat, rent vatten, sanitet och skolor för barnen. Det mest angelägna behovet är att se till att pågående insatser i lägren kan upprätthållas.

Molly Nutley och Musikhjälpens team ska göra reportage och intervjua barn i de stora lägren Nduta och Mtendeli där Plan International har huvudansvar för att skydda barn från våld och erbjuda dem fritidsaktiviteter och utbildning.

– Det här är nog det absolut viktigaste uppdrag jag har fått. Att få möjligheten att hjälpa till att engagera andra och ge den här dolda konflikten ett ansikte är något man inte kan tacka nej till. Jag ser jättemycket fram emot det jag ska få uppleva samtidigt som jag är supernervös, säger Molly Nutley.

Musikhjälpen har sedan starten 2008 skildrat flera undangömda katastrofer. Pengarna som samlas in går till Radiohjälpens fond, där Plan International förra året fick pengar till just arbetet med de burundiska flyktingbarnen i Tanzania.

– Det är oerhört viktigt för oss att via Molly på plats kunna visa och berätta om hur barn påverkas av krig. Att med egna ögon ta del av hur behoven ser ut och hur barnrättsorganisationer arbetar för att ta hand om barn på flykt. Att visa hur engagemang här hemma kan komma till omedelbar nytta i kampen för att även barn i krig skall få gå i skolan, säger Pär Nordahl, projektledare SVT.

Att omvärlden engagerar sig i Burundi är avgörande för landets unga befolkning. Situationen i flyktinglägren förvärras vecka för vecka på grund av den fortsatta tillströmningen av människor som flyr kriget. Bara inom fyra-fem månader kommer platsbristen vara ett faktum och det kommer behöva byggas nya läger. FN uppskattar nästa år behövs det 271,400,000 USD för att finansiera insatsen i Tanzania. Hittills i år har man bara fått in över hälften av den budget man planerade för 2016.

Musikhjälpens resa till Tanzania äger rum 5-17 december. Här kan du se en intervju med Molly Nutley inför uppdraget.

För mer information, kontakta:

Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig Plan International

sofia.nordenkiold@plansverige.org, tel: 0768-605560

Fakta: Plan Internationals arbete i Tanzania

Plan International har arbetat i Tanzania sedan 1991 och arbetar både med långsiktig utveckling för barn och humanitärt stöd. Plan driver barnsäkra platser i flyktinglägren Nduta och Mtendeli, för burundiska flyktingar och leder arbetet för skydd av barn. Vår utbildade personal tar emot barnen när de kommer till lägren och ser till att de får det stöd de behöver. Vi ser till att ensamkommande barn får en fosterfamilj, hjälper barn med sjukvårdskontakter och ger barn möjlighet att prata om svåra minnen och upplevelser från flykten. Plan International arbetar dessutom för att säkra möjligheten till utbildning för barn och unga som bor i lägren, i nära samarbete med den Tanzaniska regeringen och andra organisationer i området.

Fakta: Konflikten i Burundi

Burundi är ett av världens fattigaste länder och har sedan självständigheten 1962 haft flera blodiga konflikter. Våldet tilltog i Burundi efter landets första demokratiska val år 1993. Rådande situation beror på politiska och historiska spänningar mellan folkgrupperna hutuer (som är en majoritet av befolkningen) och tutsier (som består av en mer priviligierad minoritet). Massdödandet av människor 1972 och 1993 är klassat som folkmord. I april 2015 blossade protester upp efter att presidenten beslutat att ställa upp för omval en tredje period i strid med konstitutionen. Sedan dess har konflikten åter eskalerat där över 400 människor de senaste 18 månaderna har dödats och runt 200 000 har flytt till grannländer i hopp om ökad trygghet, främst till Tanzania, Rwanda och Uganda. Omkring hälften av de flyende är barn.

Så kan du stödja Plan Internationals arbete

Om du långsiktigt vill stödja barn som befinner sig på flykt eller i andra typer av katastrofer kan du bli katastroffadder.