Barnarbete vanligt bland barn på flykt

168 miljoner barn tvingas arbeta varje dag. I Jordanien har antalet fördubblats på mindre än tio år, och över hälften måste utföra farliga arbetsuppgifter. I dag på Internationella dagen mot barnarbete uppmärksammas kampen för att alla barn ska ha rätt till sin barndom.

168 miljoner barn tvingas arbeta varje dag. I Jordanien har antalet fördubblats på mindre än tio år, och över hälften måste utföra farliga arbetsuppgifter. I dag på Internationella dagen mot barnarbete uppmärksammas kampen för att alla barn ska ha rätt till sin barndom.

– Vi hade inte mycket innan kriget bröt ut, men nu har vi ännu mindre när vi bor i ett flyktingläger. Så jag arbetar för att hjälpa min familj att överleva.

Ismail är 15 år och bor i ett flyktingläger på gränsen mellan Syrien och Jordanien. Hans bror är traumatiserad efter upplevelserna av kriget i Syrien och pratar inte längre. För att familjen ska kunna äta arbetar Ismail från fem på morgonen till fem på eftermiddagen med att leverera matvaror.

– När jag gick i skolan mådde jag väldigt bra, jag ville bli polis när jag växte upp men så blir det nog inte nu, antar jag, säger han. Uppskattningsvis finns det 168 miljoner barn i världen som tvingas arbeta. Det är oklart hur många som lever med den värsta formen av barnarbete: trafficking, sexuellt utnyttjande, slaveri och rekrytering till väpnade grupper, men hälften av alla barn som jobbar utför farliga arbetsuppgifter. De flesta barn som tvingas arbeta bor i länder som drabbats av konflikter och katastrofer. Problemen förvärras när de normala skyddsmekanismerna sätts ur spel och barn på flykt är särskilt utsatta. Barnarbete är en av de vanligaste anledningarna till att barn inte går i skolan, vilket gör det ännu svårare för dem att ta sig ur fattigdomen.

– I katastrofer och konflikter är det viktigt att utsatta familjer får stöd så att barn inte tvingas in i barnarbete, säger Lotte Claessens, specialist på barnskyddsfrågor på Plan International Sverige. Plan International har nyligen öppnat ett nytt landkontor i Jordanien för att stärka syriska flyktingar och det jordanska samhället. Arbetet fokuserar bland annat på att barn på flykt ska kunna gå i skolan och att barn inte ska tvingas in i farliga arbeten, en risk som ökar när familjer saknar möjligheter till försörjning. I Jordanien har antalet barn som arbetar nästan fördubblats på mindre än tio år, enligt en nationell undersökning som bland annat den Internationella arbetsorganisationen,ILO, står bakom.

Plan International leder tillsammans med den ILO en global arbetsgrupp mot barnarbete. Enligt FN:s globala hållbarhetsmål ska alla former av barnarbete vara avskaffade senast 2025.

Fakta: Internationella dagen mot barnarbete, som lanserades av ILO 2002, har i år temat “Skydda barn från barnarbete i konflikter och katastrofer”.