​Odling del i kampen mot svälten

Bristen på mat har drabbat miljoner människor i Sydsudan. För Ismail Jacob har den största oron varit att hans fyra barn ska drabbas av undernäring. Men framtiden ser nu ljusare ut efter att familjen fått frön och odlingsredskap genom Plan International.

Bristen på mat har drabbat miljoner människor i Sydsudan. För Ismail Jacob har den största oron varit att hans fyra barn ska drabbas av undernäring. Men framtiden ser nu ljusare ut efter att familjen fått frön och odlingsredskap genom Plan International.

Hungersnöden har slagit hårt mot Sydsudan där sex miljoner av landets befolkning är drabbade. Ismail Jacob är jordbrukare och berättar att människor i området där han bor har klarat sig genom att odla grönsaker.

– Min familj på fyra personer kunde vara utan ett riktigt mål mat i flera dagar, och jag var så orolig för vad jag skulle plantera när odlingssäsongen närmade sig. Vi hade ätit allt som vi skördat och hade inga pengar för att skaffa nya frön från marknaden, säger Ismail.

Det största bekymret har varit barnens hälsa och att bristen på hälsosam mat skulle leda till undernäring – något som påverkat tusentals andra barn i landet under året.

Drygt en miljon barn i Sydsudan är påverkade av undernäring, och sedan i mars har runt 500 000 fått stöd för att klara hungersnöden. Barn som drabbas av undernäring får livshotande skador och särskilt känslig är hjärnan. Om undernäringen varit kronisk kan det påverka resten av livet.

Plan International har tillsammans med FN distribuerat frön och odlingsredskap till 17 500 hushåll i en av delstaterna som kämpat med hungersnöden. Familjerna har bland annat fått ärtor, aubergine, spannmål, en hacka och utbildning i odlingstekniker. Direkt stöd med näring och mat i kombination med mer långsiktiga lösningar ökar familjernas chanser att inte falla tillbaka i svält och undernäring.

Nu, fyra månader senare kan familjen äta mer balanserad mat med grönsaker och frukt. Ismail har också startat en liten verksamhet inom jordbruk som ger honom en tryggare inkomst som kan stötta dem nästa gång de hamnar i krisläge.

– Allt växte så nu har jag tillräckligt med mat till familjen och också för att sälja grönsaker och frukt till andra familjer och lokala restauranger. Jag är glad att jag kan försörja familjen och bidra till samhället genom stödet från Plan International, säger Ismail Jacob.