​Skolan ger hopp åt utsatta barn i Jordanien

​Skolan ger hopp åt utsatta barn i Jordanien

Miljoner har flytt kriget i Syrien. Tiotusentals syriska flyktingar bor nu i Jordanien och vi arbetar för att de minsta barnen ska kunna gå i förskola och få stöd att komma över svåra upplevelser. – När jag blir stor vill jag bli polis, säger fyraårige Nadir.

Miljoner har flytt kriget i Syrien. Tiotusentals syriska flyktingar bor nu i Jordanien och vi arbetar för att de minsta barnen ska kunna gå i förskola och få stöd att komma över svåra upplevelser.

– När jag blir stor vill jag bli polis, säger fyraårige Nadir.

Han är en av alla dem som tvingats fly från krigets Syrien. Övergrepp, barnarbete, ojämställdhet och att barnen inte får möjlighet att gå i skolan är stora problem för flyktingarna. Och omvärlden har kämpat med att kunna möta behoven.

Plan International är på plats i Jordanien och vi inriktar oss på de största problemen med ojämlikhet och våld mot barn. Genom att fokusera på de mest utsatta barnen, särskilt flickor, bland flyktingar och i de samhällen dit människor flyr, finns vi där vi behövs och kan göra mest skillnad.

De flesta syriska barn under fem år som bor i Jordanien har varken tillgång till hälsovård eller förskoleverksamhet. Det kan innebära att de inte blir redo för skolstarten och att de får svårare att klara av lågstadiet, eller att över huvud taget börja i skolan.

– Allt eftersom konflikten fortsätter, blir det svårare för syriska flyktingar i Jordanien att ha tydliga framtidsutsikter, säger Muna Abbas på Plan International i Jordanien.

De senaste siffrorna visar att närmare 90 000 syriska barn inte går i skolan. Många fastnar i barnarbete och flickor tvingas in i barnäktenskap.

För att de minsta barnen ska kunna vara säkra och samtidigt förbereda sig för skolan har Plan International startat ett antal förskolor så att små barn får möjlighet att lära, och utvecklas.

– Barn på flykt hamnar ofta efter i utvecklingen och är inte redo för skolan när det gäller kognitiva och sociala färdigheter. Förskoleverksamhet av bra kvalitet underlättar det här. Självkänsla och identitet grundläggs under barndomen, säger Muna Abbas.

Tvååriga Hiba och hennes bror Nadir går på en av Plan Internationals förskolor I Jordanien. Eftersom familjen har begränsat med pengar är pappa Abdel och mamma Alia glada att barnen kan vara med där.

– Att våra barn kan lära sig saker och vara glada betyder allt för oss. Jag slutade skolan efter sjätte klass, och jag önskar att mina barn kan få studera så länge de vill, säger Alia.

Barnen får leka, sjunga, pyssla och lära sig bokstäver och siffror. Bland det viktigaste är att de samtidigt får leva normalt och har möjlighet att komma över den ångest som de upplevt som följd av kriget. Föräldrarna kan få information och stöd kring barnuppfostran och också familjerådgivning i anslutning till förskoleverksamheten.

– Flyktingfamiljers skyddsnät och rutiner har slitits isär, svåra upplevelser och en osäker livssituation påverkar föräldrarnas förmåga att uppfostra sina barn , säger Muna Abbas.