App ska stoppa barnäktenskap

Över hälften av alla flickor i Bangladesh gifts bort innan de fyllt 18 år, trots att det är förbjudet. Nu har Plan International tillsammans med regeringen utvecklat en app som visar åldern på de personer som ska gifta sig. Förhoppningen är att appen ska stoppa fler barnäktenskap.

Över hälften av alla flickor i Bangladesh gifts bort innan de fyllt 18 år, trots att det är förbjudet. Nu har Plan International tillsammans med regeringen utvecklat en app som visar åldern på de personer som ska gifta sig. Förhoppningen är att appen ska stoppa fler barnäktenskap.

Tidigare var födelsebevis, grundskolebetyg och ett id-kort allt som behövdes för att ingå ett äktenskap i landet. De dokumenten är ofta lätta att förfalska, vilket leder till att många barn gifts bort innan den lagliga åldern 18 år. Men tack vare appen som Plan International och regeringen i Bangladesh tagit fram är det nu inte längre möjligt då den avslöjar personernas faktiska ålder. Appen ska företrädesvis användas av vigselförrättare och myndighetspersoner som registrerar äktenskap. Med ett enkelt klick i appen kan de nu kontrollera dokumenten och på så sätt kunna stoppa att barn gifts bort medan de är barn.

– Om en flicka under 18 år gifts bort är det högst troligt att hon inte får gå klart i skolan, blir gravid och därmed fastnar i fattigdom. Det är också troligare att hon kommer utsättas för våld i hemmet. Detta är inte acceptabelt. Vi måste göra mycket mer för att nå målet att stoppa alla barnäktenskap, säger Souma Guha, chef för Plan Bangladesh och fortsätter:

– Barnäktenskap har tidigare varit svåra att förhindra eftersom det är så djupt rotat i samhället. Regeringen i Bangladesh har satt ett mål att stoppa alla barnäktenskap till år 2041 och ska vi nå dit måste vi snabba på vårt arbete eftersom det tar tid att ändra människors beteenden och attityder. Den här appen kan vara precis vad vi behöver för att växla upp vårt arbete.

Tusentals barnäktenskap har stoppats 

Appen har testkörts i ett område under ett halvårs tid och hittills har 3750 barnäktenskap stoppats. Muhammad Abdul Halim, generaldirektör för innovationsmyndigheten i Bangladesh, hyllar appen.

– Det fina med appen är att den är så enkel. Det kommer att ta år för oss att övertyga alla 160 miljoner medborgare i Bangladesh att sluta med barnäktenskap. Ett snabbare och effektivare sätt kan vara att övertyga de runt hundra tusen vigselförrättare och myndighetspersoner som registrerar äktenskap om vilka konsekvenser barnäktenskap har och vilken avgörande roll de kan ha i att förebygga detta.

En utmaning är att endast 20 procent av Bangladesh invånare har tillgång till internet. Därför är appen utvecklad att fungera även utan tillgång till internetuppkoppling, så att den kan användas även i de mest otillgängliga områdena. Detta är särskilt viktigt för Plan International eftersom andelen barnäktenskap uppskattas i mer isolerade regioner.

– För många människor på landsbygden är utbildningen de får kring appen ofta den första gången de interagerar med myndigheter, så vi bygger både nya relationer och skapar medvetenhet. Vi hoppas att den här appen, tillsammans med andra aktiviteter vi gör, kommer bidra till att utrota den här traditionen, säger Souma Guha, chef för Plan Bangladesh.För mer information, kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig: sofia.nordenskiold@plansverige.org