Vinnare utsedda i tävlingen #Passthemic

​Efter ett hårt juryarbete har nu juryn för musiktävlingen #passthemic enats och utsett sex vinnare i två kategorier – bästa låt och bästa text. En av vinnarna är 18-åriga Pontus Neumann som vinner första pris i låtkategorin med sin låt "Doubts". – Jag hämtar mycket av min inspiration från artister jag själv ser upp till, säger han.

Efter ett hårt juryarbete har nu juryn för musiktävlingen #passthemic enats och utsett sex vinnare i två kategorier – bästa låt och bästa text. En av vinnarna är 18-åriga Pontus Neumann som vinner första pris i låtkategorin med sin låt “Doubts”. – Jag hämtar mycket av min inspiration från artister jag själv ser upp till, säger han.

Under vintern har ungdomar i Sverige, Senegal och Norge kunnat skicka in sin egenskrivna musik till Plan International Sveriges tävling #passthemic. Närmare 100 svenska bidrag har skickats in och mer än 20 skolor har deltagit. Syftet med tävlingen har varit att samla in pengar till musikprojektet Studio Timbuktu i Senegals huvudstad Dakar, där unga ges möjlighet att lära sig om sina rättigheter och sedan påverka sin omgivning genom musiken.

– För mig var musiken ett existensberättigande. Det var genom att skriva, spela in och få uppträda som jag kände en stolthet i vem jag var och hade ett värde som människa. Vuxenvärlden kanske inte alltid förstår hur viktigt det är för unga att känna att de har en röst, att känna att det de gör har betydelse, säger Jason ”Timbuktu” Diakité, initiativtagare till Studio Timbuktu.

Stockholmaren Pontus Neumann vinner första pris i kategorin “bästa låt” med sin låt “Doubts”, som han har skrivit och producerat. Musik är ett av Pontus stora intressen och låten skrevs en sen kväll hemma vid pianot.

– Det känns både kul och lite förvånande att jag har vunnit. Det var många bra låtar som var med och tävlade. Att skriva musik är som meditation för mig, man tänker inte på något annat. På samma gång som det är avkopplande så väcker det mycket känslor. Det är en kraftfull konstform, säger Pontus Neumann.

Namnkunnig jury

Den namnkunniga juryn har bland annat bestått av Jason “Timbuktu” Diakité, Jacquelin “Mapei” Cummings och Mary N’diaye.

– Pontus Neumanns låt “Doubts” är en väldigt bra låt på många sätt. Den är supersnyggt producerad med bra text och teknik som visar på god musikalitet, säger Mapei.

Vinnaren i kategorin “bästa text” är den Malmöbaserade artisten In Between, eller Noa Malmsten som han egentligen heter, med låten “Den smarta primaten”. Noa skrev låten utifrån hur han tycker att det svenska samhället behandlar personer av olika etnicitet annorlunda.

– Vi anser oss ofta vara smarta individer ändå behandlar vi folk på ett ganska osmart sätt. Jag har flera gånger sett hur mina vänner med utländsk bakgrund behandlas annorlunda mot mig som är etniskt svensk. Det gör ont i mig att se att det. Jag tycker att alla människor ska behandlas lika, Noa Malmsten.

Juryn gillar låten för att den är rättfram.

– Texten har ett bra och tydligt berättande vilket vi alla i juryn gillar, säger Mapei.

Första pris i låtkategorin är en dag i Soundtraps studio där vinnare får lära sig mer om musikproduktion och möjlighet att förverkliga och spela in sin låt. Vinnaren i textkategorin får sin låt inspelad av unga från Senegal vid Studio Timbuktu i Dakar. Båda vinnarna får också en årsprenumeration på Soundtrap.

– Det är helt fantastiskt att vi fått in så många bra bidrag till tävlingen. Det här visar verkligen vilken kraft och engagemang som musik kan skapa. Musiken ger unga en identitet, en röst och ett sammanhang att knyta an till ­– något är grundläggande rättigheter för alla barn, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige.

Om Studio Timbuktu

Tillsammans med artisten Jason “Timbuktu” Diakité startade Plan International Sverige upp Studio Timbuktu i Pikine, en förort till Senegals huvudstad Dakar, 2012. Tanken med studion är att ge ungdomar en möjlighet att slipa på sina musikaliska och artistiska färdigheter. I studion får de lära sig om sina rättigheter och hur de kan vara en del i att försvara dem. 

För mer information, kontakta Annika Dellensjö, PR-ansvarig på Plan International Sverige:annika.dellensjo@plansverige.org, tel 073-354 02 62