Sazeda, 18, har räddat 107 barn från äktenskap

Bangladesh är det land med den fjärde högsta förekomsten av barnäktenskap i världen, 22 procent av flickorna tvingas gifta sig innan de fyller 15 år. Men 18-åriga Sazeda har bestämt sig för att det måste få ett stopp – hon har på egen hand räddat 107 barn från att bli gifta. Plan International har företrädare från Bangladesh på plats för exklusiva intervjuer om situationen i landet.

– I vår by gifter vi bort flickorna när de är 11-13 år gamla, säger byäldre Abdur Rahman.

I kustdistriktet Barguna i Bangladesh blir föräldrar ofta oroliga om deras döttrar inte hunnit ingå äktenskap när de fyller 15 år.

Men en som inte accepterar barnäktenskap är 18-åriga Sazeda – hon har på egen hand stoppat 107 barnäktenskap.

– En viktig anledning till att föräldrar gifter bort sina barn i vårt område är sexuella trakasserier. På grund av riskerna för att bli utsatt tar föräldrar sina döttrar ur skolan och gifter bort dem i stället, säger hon.

Sazeda påbörjade sin kamp mot barnäktenskap år 2017 då den förödande cyklonen Sidr drabbade området. Hon var då bara sex år gammal.

– Jag blev så arg när jag såg hur barnen drabbades och då bestämde jag mig för att göra folk medvetna.

Förutom att stoppa föräldrar från att gifta bort sina barn har hon lyckats hjälpa 87 barn och unga att återvända till skolan. Hon har även löst 72 fall av sexuella trakasserier genom att överlämna förövarna till byäldre i sin stad.

Plan International arbetar för att minska barnäktenskapen

Bangladesh är det land med den fjärde högsta förekomsten av barnäktenskap i världen, 22 procent av flickorna tvingas gifta sig innan de fyller 15 år. Regeringen i landet arbetar tillsammans med såväl skolor som organisationer – bland annat Plan International – för att färre flickor ska tvingas gifta sig.

– Vi arbetar mycket med problemen kring barnäktenskap i landet. Det är till exempel ett stort problem för oss på utbildningsdepartement eftersom många tvingas sluta skolan, bland annat då de blir gravida, säger Syed Md Golam Faruk som har ansvar för högskolefrågor vid utbildningsdepartementet i Bangladesh.

Plan International har arbetat för barns och ungas rättigheter i landet sedan 1994 och verkar för att stärka unga som ledare. Det gör att ungdomar som Sazeda själva kan driva frågor som är viktiga för dem. 

På alla nivåer finns ett jämställdhetsperspektiv. Att stoppa barnäktenskapen är en av de mest prioriterade frågorna och för att göra det så krävs det att vi utmanar sociala normer, förstärker lagstiftningen och stärker det sociala skyddsnätet i samhället. Bland annat har Plan International lanserat en app som vigselförrättare kan använda för att säkerställa åldern på de som ska vigas. 

Den här veckan har vi på Plan International Sverige besök från Bangladesh. Personer från exempelvis Bangladesh utbildningsväsen och från Plan International Bangladesh besöker bland annat olika svenska organisationer och skolor för att lära mer av och inspireras av Sveriges arbete med frågor som rör flickors sexuella och reproduktiva rättigheter. Under fredagen (1/3) kan vi erbjuda exklusiva intervjuer med dessa personer. Vi har även svensktalande experter som är möjliga att intervjua.