Molly Nutley regisserar ny kortfilm om flickors rättigheter

I dag på internationella kvinnodagen lanserar Plan International Sverige en kortfilm om flickors rättigheter och kampen för en mer jämställd värld. Regissör är skådespelerskan och organisationens ambassadör Molly Nutley, som för andra gången producerar en film i ämnet.

I dag på internationella kvinnodagen lanserar Plan International Sverige en kortfilm om flickors rättigheter och kampen för en mer jämställd värld. Regissör är skådespelerskan och organisationens ambassadör Molly Nutley, som för andra gången producerar en film i ämnet.

– Jag är fortfarande förbannad över hur världen ser ut och hur flickor dagligen kränks. Våra röster tystas och våra kroppar respekteras inte. För att det ska bli en förändring måste vi arbeta tillsammans, pojkar och flickor, kvinnor och män. Bara då kan vi påverka och forma framtiden, säger Molly Nutley.

Molly Nutley står för regi och manus och har lett produktionen tillsammans med fotografen Hanna Kriisa, som varit producent och ansvarat för foto. Filmen lyfter fram fyra olika teman där flickor diskrimineras och kränks: skammen och stigmat kring mens, barnäktenskap, utbildning och sexuella trakasserier. I filmen ser vi bland andra skådespelaren Wilma Lidén, känd från årets julkalender på SVT.

– Det är en självklarhet att stå upp för världens flickor. Om jag kan ge lite hopp och kraft till en enda tjej på jorden tack vare den här filmen så vill jag göra det. Vi är aldrig ensamma och vi ska aldrig sluta kämpa, säger Wilma Lidén.

Varje sekund kränks flickors rättigheter

  • Flickor stigmatiseras, isoleras och exkluderas när de har mens. Många tvingas stanna hemma från skolan för att de saknar bra mensskydd och möjlighet att sköta sin hygien. En ny studie från Storbritannien visar att en fjärdedel av alla flickor och kvinnor har missat skolan eller jobbet på grund av att de inte har råd att köpa mensskydd.
  • 15 miljoner flickor tvingas gifta sig varje år. De gifts bort eftersom flickor ses som en ekonomisk börda eller för att ogifta flickor anses kunna skada familjens heder.
  • Minst en av tre flickor kommer att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid. Samtidigt förminskas och ursäktas våldet och skulden läggs ofta på flickan själv i stället för på förövaren.
  • En trygg utbildning är en rättighet och nyckel till självständighet. Flickor är överrepresenterade bland de barn som inte får någon utbildning och bland de som tvingas hoppa av skolan, särskilt i kriser och konflikter.

– Vi är oerhört glada över Mollys engagemang. I filmen belyser hon flickors utmaningar som är aktuella såväl globalt som här hemma. Världen är inte jämställd, flickor diskrimineras och fråntas ofta rätten att bestämma över sina egna liv. Bara tillsammans kan vi bryta mönster och maktstrukturer för morgondagens kvinnor, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Se filmen som lanseras i dag och läs mer om Plan International Sveriges arbete kring flickors rättigheter på plansverige.org

För intervjuer och mer information vänligen kontakta:

Annika Dellensjö, presskontakt, tel 073-354 02 62, annika.dellensjo@plansverige.org Molly Nutley, regissör, tel 0735-28 88 83