Musikhjälpen åker med Plan International till Uganda

Artisten Janice är årets resande reporter för Musikhjälpen. Hon reser till ett av världens största flyktingläger i Uganda för att möta flickor och unga kvinnor på flykt från Sydsudan. Årets tema är sexuellt våld i konflikt och Janice ska besöka Plan Internationals verksamhet för att träffa överlevare av sexuellt våld.

Artisten Janice är årets resande reporter för Musikhjälpen. Hon reser till ett av världens största flyktingläger i Uganda för att möta flickor och unga kvinnor på flykt från Sydsudan. Årets tema är sexuellt våld i konflikt och Janice ska besöka Plan Internationals verksamhet för att träffa överlevare av sexuellt våld.

– Jag är otroligt laddad, men också lite nervös. Jag kommer nog känna mig väldigt berörd och omtumlad. Årets tema med Musikhjälpen blir otroligt tufft, men det här är ett problem som vi verkligen behöver lyfta och prata om, säger Janice Kavander, som också har sina rötter i Uganda.

Hon reser i morgon till Yumbe i norra Uganda på gränsen till Sydsudan, där Plan International arbetar i flyktinglägret Bidibidi för att ge stöd till barn och unga. Fyra miljoner sydsudaneser är på flykt och över hälften av dem är barn. Flickor och unga kvinnor hör till de värst drabbade. I en studie gjord av Plan International vittnar flickor om en mycket svår situation med fysiskt och sexuellt våld, barnäktenskap, tonårsgraviditeter och utebliven skolgång.

1 av 3 flickor har utsatts för våld.

1 av 4 flickor uppgav att de har övervägt att ta sitt liv det senaste året.

3 av 4 flickor svarade att de saknar mat.

Många flickor lider av depression och trauma till följd av våld och övergrepp eller av att ha förlorat en närstående. Samtidigt är tillgången till vård och stöd inte tillräcklig vare sig i Sydsudan eller i flyktinglägren. 

– Sexuellt våld i konflikter är en svår fråga att synliggöra och prata om. Vi är därför tacksamma att Musikhjälpen lyfter denna fråga och att Plan International får stå värd för årets resa med Janice. Nu hoppas vi att insamlingen slår alla rekord, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige. 

Plan International arbetar i flera flyktingläger i norra Uganda för att ge barn och unga på flykt tillgång till trygga platser där barn kan få en fristad, leka och träffa andra jämnåriga. Här kan barn som har utsatts för sexuellt våld träffa utbildad personal för att få samtalsstöd och rehabilitering. Plan International ger även barn och unga tillgång till utbildning och sexualundervisning och föräldrar möjlighet att få stöd för att förebygga våld.

Fakta konflikten i Sydsudan Konflikten i Sydsudan har lett till den största flyktingkrisen i Afrika. Över 2,2 miljoner är på flykt i Sudan, Uganda, Etiopien, Kenya och Demokratiska Republiken Kongo. Runt 1,8 miljoner är på flykt inom landet. Bara 16 procent av flickor över 15 år i Sydsudan kan läsa och skriva.

Fakta JaniceJanice Kavander fick sitt genombrott år 2016 med låten Don’t need som spelades mycket i P3 och hon utsågs till 2017 års stjärnskott av DN Kultur. Janice har bland annat uppträtt i Allsång på Skansen, På spåret och P3 Guld-galan. 2018 släppte hon albumet Fallin’ up och 2019 ep:n I don’t know a thing about love.