Mensambassadörer tar flickors rättigheter på #BlodigtAllvar 

Hand med fem röda punkter, en på varje nagel
Blodigt allvar mens #blodigtallvar

Barnmorskan Asabea Britton, fotbollsspelaren Nilla Fischer, TikTok:aren Nike_Najki, Youtubern Felicia Bergström och mediaprofilen Hanna ”HanaPee” Persson blir årets mensambassadörer på internationella mensdagen den 28 maj. De kommer uppmärksamma hur flickor världen över påverkas av första mensen. Bakom kampanjen #BlodigtAllvar står barnrättsorganisationen Plan International.

– Jag får många frågor om mens på TikTok – behovet av kunskap är så stort. Därför känns det både viktigt och roligt att vara mensambassadör för Plan International. Mens ska inte stoppa flickor från att gå i skolan, eller vara ett hinder på något sätt, säger mensambassadören Nike_Najki.För tredje året i rad uppmärksammar Plan International internationella mensdagen med fem punkter – en för varje sätt flickors liv och hälsa påverkas när de får sin första mens. Nytt för i år är de fem ambassadörerna som blir talespersoner för varsin punkt.– När jag fick min mens var det efterlängtat och kul, men för många flickor i världen innebär första mensen att livet förändras dramatiskt. Jag brinner verkligen för flickors rättigheter och har varit engagerad i Plan International länge, därför känns det så bra att vara en av årets mensambassadörer! Ingen flicka ska känna skam eller behöva utstå trakasserier för att hon har mens, säger mensambassadören Hanna “HanaPee” Persson.#BlodigtAllvar pågår under en vecka. I samband med kampanjstarten 24 maj lanserar Plan International även ett AR-filter, som ett sätt att uppmärksamma konsekvenserna på Instagram.– För många flickor världen över innebär första mensen att livet förändras över en natt, därför är mens en avgörande fråga för flickors rättigheter. Vi är väldigt glada över att mensambassadörerna är med och ökar kännedomen om hur situationen ser ut, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Så drabbas flickors liv och hälsa när de får sin första mens

De fem punkterna med respektive ambassadör:

  • Flickor riskerar att giftas bort och bli gravida – Asabea Britton
  • Flickor tvingas sluta skolan – Nike_Najki
  • Flickor skambeläggs och trakasseras – Hanna ”HanaPee” Persson
  • Flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten – Felicia Bergström
  • Flickor får sin frihet begränsad – Nilla Fischer

För mer information om kampanjen #BlodigtAllvar:

Besök kampanjsidan eller kontakta Anna-Carin Zackari, pr-ansvarig, på 076 695 45 49 eller anna-carin.zackari@plansverige.org.

Klicka här för att komma till AR-filtret.