Alva, 16 år, utrikesminister för en dag

I dag deltar 16-åriga Alva Nilsson från Mora i Plan Internationals globala kampanj #GirlsTakeover tillsammans med utrikesminister Ann Linde. Runt om i världen intar tjejer olika maktpositioner i samhället och för tredje året i rad deltar Utrikesdepartementet.

– Flickor är en grupp som sällan blir lyssnad på. Att vi får chansen att visa vad vi går för känns viktigt. Förhoppningsvis är det något som kan fortsätta även efter internationella flickdagen, säger Alva Nilsson från Plan International Sveriges ungdomsråd.

Nedan följer ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet:

– Alldeles för många tjejer hindras att ta sig fram till viktiga samhällspositioner. Om jag, som utrikesminister, kan bidra till att visa vägen för unga kvinnor till betydelsefulla positioner i samhället, så gör jag det mer än gärna. Jag ser fram emot att träffa Alva och höra hur hon ser på tjejers möjligheter och vad vi kan göra för att främja dem, säger utrikesminister Ann Linde.

Alva Nilsson har varit medlem av svenska Plan Internationals ungdomsråd sedan 2019. Hon brinner för frågor om barns rättigheter, särskilt jämställdhet och flickors lika villkor. Alva kommer från Mora i Dalarna.

Plan International genomför det globala initiativet i samband med internationella flickdagen, som äger rum den 11 oktober.

För kontakt med utrikesminister Ann Linde och Alva Nilsson, kontakta pressekreterare Fredrik Persson

Följ arbetet i UD:s kanaler och på #GirlsTakeover.