Allan drömmer om färre tonårsgraviditeter
Allan, 22 år, bor i Uganda. Varje dag kämpar han för att tjejer och killar ska ha samma möjligheter, något som är långt ifrån en självklarhet. Här är hans berättelse.
Allan, 22 år, bor i Uganda. Varje dag kämpar han för att tjejer och killar ska ha samma möjligheter, något som är långt ifrån en självklarhet. Här är hans berättelse.
– Du skulle se deras ansiktsuttryck när jag visar killar bilder på en kille som lagar mat och en tjej som fixar med en bil. Men efter ett tag går budskapet fram, säger Allan.
När han var 14 år blev hans syster gravid och tvingades sluta skolan. Det blev början till Allans kamp för rättvisa och jämställdhet.
– Jag tyckte att det var så orättvist att min syster och så många andra tjejer här i Kamuli fick sluta skolan för att de blev gravida, säger Allan.
Allans engagemang för jämställdhet har även påverkat hans pappa, Nkono.
– Allan övertygade mig att låta min dotter gå tillbaka till skolan. Du anar inte hur stolt jag är över mina döttrar som alla nu tagit sin examen, säger Nkono.
I Uganda har kvinnor än i dag inte rätt att äga mark. Men genom påverkan från Allan har Nkono nu skänkt en bit bördig mark till Allans mamma och i stället är det han som gör hushållsysslorna. Det har gjort att familjens inkomst har ökat.
I snart tre år har Allan varit en del av Plan Internationals program “Champions of Change”. Han har bland annat startat initiativet “Tuguemereghalala” som lyfter jämställdhetsfrågor på olika sätt och vikten av samarbete för att åstadkomma förändring.
– Vi har både kill- och tjejgrupper. Det är viktigt att killar och tjejer kan träffas för sig själva så att de kan känna sig fria att prata om sådant som bekymrar dem eller som de funderar på, säger Allan.
Men att få med killarna på tåget kan ibland vara svårt. Då tar han hjälp av fotbollen för att få dem motiverade.
– I halvtid pratar jag med dem om stereotyper och fördomar. Ofta är deras första reaktion negativ. Men när jag visar de bilderna jag hittat på nätet, de på män som lagar mat och kvinnor som fixar med bilar brukar de förstå”, säger Allan.
Men det är också viktigt att kill- och tjejgrupperna då och då träffas så att de kan förstå varandras perspektiv och synsätt i olika frågor.
– Det är en bra möjlighet för båda grupperna att skapa dialog med varandra och utmana olika förutfattade meningar. Killarna får till exempel se att tjejerna inte är svagare än dem.
Allan och de andra aktivisterna arbetar inte bara med ungdomarna utan också för att förändra samhället i stort.
– När vi får höra att en tjej blivit utsatt för trakasserier fördömer vi det. När föräldrar planerar att gifta bort sin minderåriga dotter griper vi in som medlare, förklarar Allan.
Allan har en dröm: färre tonårsgraviditeter. Genom att kämpa för bättre sexualundervisning i skolorna och bättre hälsovård i Uganda hoppas han kunna förändra synen på könen från grunden på nationell nivå.
Nyligen hjälpte Allan till att lansera en internationell namninsamling som blev en stor succé. Namninsamlingen lämnades över till regeringen som lovade att bekosta ett omfattande program för sexuella och reproduktiva rättigheter.
– Jag tänker inte nöja mig med detta. En dag kommer jag att vara en expert på genusfrågor, säger Allan.