Chloé Schuterman kuppar mot barnäktenskap

Stjärnbloggaren Chloé Schuterman uppmärksammar barnäktenskap tillsammans med Plan Sverige. Och hon gör det med en minst sagt annorlunda metod.

Stjärnbloggaren Chloé Schuterman uppmärksammar barnäktenskap tillsammans med Plan Sverige. Och hon gör det med en minst sagt annorlunda metod.

Vid 16-tiden i eftermiddags la Chloé Schuterman upp ett inlägg på sin blogg där hon skriver ”Ska gifta mig!”, tillsammans med en bild på sin ringprydda hand. Gratulationerna och lajksen rasade in tillsammans med emojis med rosa hjärtan, tummar och smileys.

Men någonting med inlägget var konstigt, och efter ett par timmar fick det sin förklaring när bloggaren gick ut med det här uttalandet:

”Nej, såklart ska jag inte gifta mig! Enligt Barnkonventionen är jag fortfarande ett barn. Men att bli bortgift är en verklighet för miljoner unga tjejer runt om i världen”.

Schuterman, som själv är 16 år och alltså inte får gifta sig ännu, ville med sin kupp uppmärksamma de tusentals flickor som gifts bort varje dag. Hon uppmanade sedan sina följare att sprida ordet vidare genom att dela en bild som visar att så ofta som varannan sekund gifts en flicka bort.

– Det är svårt att inse att det här händer tjejer som oss. När det ”händer” mig är det massor som reagerar. Samma reaktioner skulle behövas när det gäller tjejer som blir bortgifta på riktigt, säger Chloé Schuterman.

Det är barnrättsorganisationen Plan Sverige som tagit initiativ till kampanjen, vars syfte är att ge röst åt de många flickor som inte själva har en röst att höja. På organisationen hoppas man att fler ska engagera sig i frågan till följd av kampanjen.

– Barnäktenskap är en grov kränkning av en flickas rättigheter. Vi vill att fler ska känna till situationen för alla dessa flickor och gissade att det här var ett sätt som skulle ge uppmärksamhet. Så även om det innebar att luras lite är målet att inkludera människor och få fler att sprida ordet, säger Sanna Wolff, projektledare på Plan Sverige.

Plan Sverige driver sedan 2012 den globala kampanjen Because I am a Girl för att uppmärksamma barnäktenskap och de miljoner flickor runt om i världen som hindras att gå i skolan.