Guinea fritt från ebola

I dag deklarerades Guinea fritt från ebola av Världshälsoorganisationen, WHO. Landet har nu varit utan nya ebolafall i 42 dagar.

I dag deklarerades Guinea fritt från ebola av Världshälsoorganisationen, WHO. Landet har nu varit utan nya ebolafall i 42 dagar.

– Efter många prövande månader är detta välkomna nyheter för Guinea. Men det är också viktigt att det här kungörandet inte betyder att vi kan slappna av. Efter att Liberia deklarerades fritt från ebola i maj 2015 rapporterades nya fall. Så att nå nollnivå är en sak, men att fortsätta hålla nollan betyder att vi behöver hålla en hög beredskap, säger Francis Sala-Diakanda, landschef på Plan International i Guinea.

Över 2 500 har dött av ebola i Guinea

Sedan starten på epidemin i februari 2014 har sammanlagt 3 807 misstänkta och bekräftade fall av ebola, med 2 536 dödsfall, rapporterats i Guinea.

Epidemin har slagit hårt mot barn och unga

Med nära 14 000 barn som drabbats direkt eller indirekt av ebolautbrottet har många av Plan Internationals insatser riktats mot barn och unga för att ge psykosocialt stöd och att förbättra saniteten i skolor och på lokala hälsocenter.

Plan Internationals insatser hade också stort fokus på informationskampanjer som bidrog till att minska smittspridning och hjälpte lokalsamhällen att själva vidta förebyggande åtgärder.

Stora behov av stöd till barn under de kommande åren

Under återhämtningsfasen, som kommer att sträcka sig över flera år, är det viktigt att fortsätta ge stöd till barn och deras lokalsamhällen, menar Francis Sala-Diakanda.

– Ebolautbrottet har påverkat landet oerhört. Finansiellt och tekniskt stöd är fortsatt viktigt för att kunna ge barnen tillgång till skola, hälso- och sjukvård och för att kunna bygga upp mekanismer för katastrofriskreducering i framtiden.