Massiva insatser behövs efter jordbävningen i Nepal

​Hundratals personer har omkommit efter den kraftigaste jordbävningen i Nepal på 80 år. Dödstalen stiger kontinuerligt, sjukhusen är fulla av skadade och många befaras vara instängda under kollapsade byggnader.

Hundratals personer har omkommit efter den kraftigaste jordbävningen i Nepal på 80 år. Dödstalen stiger kontinuerligt, sjukhusen är fulla av skadade och många befaras vara instängda under kollapsade byggnader.

Barnrättsorganisationen Plan har arbetat i Nepal i 37 år och har program i flera av de områden som drabbats av jordbävningen. Vår lokala personal rapporterar om utbredd förödelse i de drabbade områdena. Barn är skadade och sjukhusen redan överfulla. Svenske Mattias Bryneson är chef för Plan Nepal och befinner sig i Kathmandu:- Byggnader har kollapsat och skadats runt om i Kathmandu. Elen är utslagen, det är mörkt och folk sover på gatorna eftersom husen är osäkra och man är rädd för efterskalv.

Enorma skador

Omfattningen av skadorna är ännu inte känd men Plans personal vittnar om jordskred och blockerade vägar på flera håll i Nepal. Jordbävningen, som hade en magnitud på 7,8, inträffade mellan huvudstaden Kathmandu och staden Pokhara men har vållat skador och dödsfall även i Indien, Bangladesh och runt Mount Everest. Behovet av internationella hjälpinsatser kommer att bli stort.

– Nu är det först livräddande insatser som mat, vatten, tält och sjukvård som behövs. Men efter en katastrof av den här magnituden kommer barn och deras familjer att behöva hjälp att bearbeta det trauma och den sorg som detta innebär, säger Agnes Björn, chef för Plan Sveriges humanitära insatser.

Barn hör ofta till dem som drabbas hårdast i katastrofer. Plan Sverige kommer att skicka personal till Nepal för att stödja katastrofarbetet.- Vårt fokus är att skydda barn och se till att de kommer i säkerhet, återförenas med sina familjer och i ett senare skede får psykosocialt stöd och möjlighet att snabbt komma igång med temporära skolor igen, säger Agnes Björn.Plan följer händelseutvecklingen efter jordbävningen och uppdaterar hela tiden informationen på vår hemsida plansverige.org och i sociala medier. Följ oss på @plansverige och hashtaggarna #NepalQuake ‪#‎PlanResponds‬.

För mer information eller intervjuer – kontakta Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig, tel: 0768-605560, epost: sofia.nordenskiold@plansverige.org

Så kan du stödja Plans insatser i Nepal: 

SMS:a JORDBÄVNING till 72910 så skänker du 100 kr till Plans katastrofinsastser på plats.