​Ny kampanj lyfter kampen för flickors rättigheter

Plan International Sverige lanserar idag en ny kampanj som uppmärksammar det hårdnade politiska klimatet globalt kring flickors rättigheter. Flera kända svenska profiler sluter upp i kampen för en jämställd värld i en kampanjfilm regisserad av organisationens ambassadör Molly Nutley.

Plan International Sverige lanserar idag en ny kampanj som uppmärksammar det hårdnade politiska klimatet globalt kring flickors rättigheter. Flera kända svenska profiler sluter upp i kampen för en jämställd värld i en kampanjfilm regisserad av organisationens ambassadör Molly Nutley.

Varje sekund världen över kränks flickor – i hemmet, i skolan, på nätet och på stadens gator. I konflikter och katastrofer ökar risken ytterligare för att flickor utsätts för våld och övergrepp. Samtidigt finns det idag makthavare som vill vända utvecklingen tillbaka och ifrågasätter flickors och kvinnors rättigheter.

– Jag har det senaste året blivit så förbannad över hur världen ser ut och ville göra en film för att folk ska vakna och se hur utsatta flickor är. Det är helt galet att utvecklingen går åt fel håll! Vi är många som har fått nog och jag vill visa vilken kraft det blir när människor går ihop och tar avstånd, säger Molly Nutley, som inspirerats av de många Women’s Marches som ägde rum tidigare i år.

Många kända profiler medverkar

Molly Nutley står för regi och manus och har lett hela produktionen tillsammans med fotografen Hanna Kriisa, som varit producent och ansvarat för foto. I filmen medverkar flera kända skådespelare och artister: William Spetz, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Johan Hedenberg, Susanne Thorson, Oscar Zia, Alexej Manvelov, Molly Pettersson Hammar, Peshang Rad, Cissi Fors, Happy Jankell, Helena af Sandeberg, Anastasios Soulis och Helena Bergström. Alla medverkande har ställt upp ideellt och hela filmproduktionen har gjorts pro bono till förmån för flickors rättigheter.

– Det är dags att alla, oavsett kön eller var man bor, engagerar sig för flickors situation världen över. Jag är så trött på att kvinnor ska behöva driva den här kampen ensamma. Vi har ett gemensamt ansvar och vi är alla lika. Det är inte svårare än så, säger skådespelaren William Spetz.

Flickors rättigheter kränks varje sekund

  • 15 miljoner flickor tvingas gifta sig varje år – en flicka varannan sekund.
  • Den vanligaste dödsorsaken för tonårsflickor (15-19 år) är komplikationer på grund av graviditet och förlossning.
  • Runt 3 miljoner flickor riskerar att könsstympas varje år.
  • Var tionde flicka under 20 år har blivit utsatt för sexuellt våld.

Idag är det viktigare än någonsin att världens regeringar står upp för flickors rättigheter.

– I FN:s globala mål enades för första gången världens länder om kontroversiella frågor som att utrota barnäktenskap och könsstympning, minska tonårsgraviditeter och att uppnå jämställdhet. Dessa överenskommelser hotas nu av flera länder i världen, som vill vända utvecklingen tillbaka. Nu kraftsamlar vi i hela världen för flickors lika villkor, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Kampanjen leder fram till FN:s internationella flickdag den 11 oktober. Se filmen, som lanseras imorgon lördag, och läs mer om vårt arbete kring flickors rättigheter här.

För intervjuer och mer information, kontakta:

Sofia Klemming Nordenskiöld, pressansvarig Plan International Sverige, tel 0768-60 55 60.

Molly Nutley, regissör, tel 0735-28 88 83