Mens är blodigt allvar – och ett hinder för flickors utbildning

Mens är #BlodigtAllvar. Måla fem punkter på naglarna för fem konsekvenser som drabbar flickor när de får sin första mens.

En av tre skolor i världen saknar säkra och välfungerande toaletter. Allt för många flickor saknar mensskydd. Varje dag tvingas därför miljontals flickor stanna hemma från skolan bara för att de har mens. Nu skänker Comfydence 25 000 kronor till Plan International Sveriges arbete för flickors rättigheter.

Alla barn har rätt till utbildning men för allt för många flickor innebär mensen ett hinder. Trakasserier, brist på säkra toaletter och mensskydd, liksom barnäktenskap och graviditeter är några orsaker till att första mensen kan leda till att flickor tvingas stanna hemma från skolan – eller sluta helt.

– Om vi inte tar mens på allvar kommer det att fortsätta skapa hinder för flickors utveckling och frihet. Det finns många tabun och falsk information om mens. När flickor får sin första mens kan de ses som vuxna, tvingas gifta sig och riskera att bli gravida medan de fortfarande är barn. Om flickor ska kunna få sina rättigheter uppfyllda behöver synen på mens förändras i grunden. Mens är blodigt allvarligt, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige. 

Organisationen arbetar för att mens aldrig ska vara ett hinder för flickor, och att alla flickor ska ha tillgång till mensskydd och säkra toaletter. 

– Vi har startat Comfydence med visionen att flickor och kvinnor inte ska begränsas av mens och andra intimläckage och att vi ska bryta stigmatiseringen runt mens. Det är ju helt orimligt att mensen innebär att flickor riskerar att giftas bort, tvingas sluta skolan eller få sin frihet inskränkt. Därför är vi väldigt glada över att bidra till Plan International Sveriges viktiga arbete för flickors och kvinnors rättigheter, säger Anna Hellström, som grundade Comfydence tillsammans med Linda Stoltzhammar. 

På söndag 28 maj är det internationella mensdagen. Då kan allmänheten vara med och uppmärksamma hur första mensen kan förändra flickors liv över en natt. Det går att delta i Plan International Sveriges kampanj Blodigt allvar genom att skänka en gåva eller med ett foto under #BlodigtAllvar i sociala medier där man målat fem röda punkter på naglarna.