Här är juryn till Flickapriset 2023

Annie Lööf, ny jurymedlem för Flickapriset, och juryns ordförande Dona Hariri.

Förra året lanserades Plan International Sveriges Flickapris för att lyfta kampen för varje flickas rätt att bestämma över sitt liv och sin framtid. Nya namn i årets jury är Annie Lööf och Marie Dahllöf.

Plan International Sveriges Flickapris går till en person eller organisation i Sverige som har gjort en extra insats för att synliggöra flickors rättigheter och motverka kränkningar av dessa – antingen i Sverige eller ute i världen.  

Juryn består av en rad starka namn som på olika sätt arbetar för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Arbetet leds av Dona Hariri, jurist, moderator och styrelseledamot i Plan International Sveriges styrelse.  

– Flickors rättigheter behöver stärkas, i såväl Sverige som resten av världen. Ingen flicka ska tvingas gifta sig, tas ur skolan eller utsättas för våld och sexuella övergrepp. Jag är stolt över att för andra året vara juryns ordförande och få dela ut ett pris till någon som förändrar flickors framtid, säger Dona Hariri. 

Nya namn för i år är: 

  • Annie Lööf, fd. partiledare för Centerpartiet, tidigare riksdagsledamot och näringsminister.  
  • Marie Dahllöf, generalsekreterare för Postkodstiftelsen.  

 – Ska vi nå ett jämställt samhälle på riktigt så krävs att både flickor och pojkar får växa upp i trygghet och frihet. För att nå det krävs förebilder som visar vägen och jag är stolt över att få möjlighet att lyfta dessa krafter, säger Annie Lööf. 

I juryn ingår också: 

  • Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn.  
  • Hala Mohammed, chef för engagemang och samverkan på RFSU  
  • Carl Björkman, Nordenchef på Bill & Melinda Gates Foundation.  
  • Hanna Gerdes, folkrättsjurist och ordförande för Civil Rights Defenders.   
  • Smilla Molin, medlem i Plan International Sveriges ungdomsråd. 
  • Oscar Stege Unger, grundare och vd för Canucci och senior rådgivare på Wallenbergstiftelserna.   
  • Nora Bavey, grundare av Unconventional Ventures.  

Från och med 7 augusti kan allmänheten nominera personer och organisationer till priset. Vinnaren presenteras den 2 oktober på Hotel At Six i Stockholm.