Tjejer tar plats som minister och VD för en dag

Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg och Thea Staxhammar

I samband med den internationella flickdagen den 11 oktober genomför Plan International #GirlsTakeover, som ger flickor möjlighet att inta ledande positioner för en dag. I Sverige axlar tjejer i år roller som jämställdhetsminister och VD för Telenor Sverige.

Internationella flickdagen den 11 oktober har som mål att belysa flickors situation och det faktum att världen inte är jämställd. #GirlsTakeOver är ett världsomspännande initiativ som syftar till att låta flickor och unga kvinnor inta ledande positioner för att främja jämställdhet och ökad representation. De får tillträde till platser de annars inte skulle ha tillträde till och omvärlden ges möjligheten att uppleva den kraft som uppstår när inkludering blir verklighet. Oavsett om det sker inom näringsliv, politik eller media, så är det hög tid att flickor får vara med där besluten fattas och medverkar till att skapa en mer rättvis och jämställd värld. 

I år lämnar bland annat ett 20-tal svenska ambassadörer över sina ämbeten till flickor på ambassader i bland annat Indien, Zambia och Guatemala. Dessutom tar tre flickor från Plan International Sveriges ungdomsråd över högt uppsatta roller i Sverige.

Först ut i Sverige var Smilla Molin som tog över rollen som verkställande direktör på Telenor Sverige. Bjørn Ivar Moen som vanligtvis har rollen lämnade över sin passerbricka och Smilla fick under en dag leda teknikföretaget. I rollen som VD belyste hon den globala ojämställdhet som råder inom teknik, vilket bland annat innebär att tjejer och kvinnor har betydligt sämre möjligheter att få tillgång till teknologier och internet. Smilla tog också särskilt upp den jämställdhetsparadox som råder inom teknikbranschen i Sverige och övriga Skandinavien. Jämställdhetsparadoxen innebär att ju mer jämställt ett land är – desto färre flickor och kvinnor studerar och arbetar inom STEM (naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik). Som VD höll Smilla en workshop på temat för att undersöka vad man inom teknikbranschen kan göra för att vända trenden.

För oss var det självklart att säga ja när vi fick frågan om att vara med i initiativet. Det var givande att höra Smilla Molins perspektiv efter workshopen med några av medarbetarna på Telenor och jag ser fram emot fortsatta samtal. Det är en jätteviktig fråga att belysa och vi vill gärna diskutera ämnet och vad vi som stort teknikföretag kan göra för att bli bättre på och bidra till ökad jämställdhet och inkludering, säger Bjørn Ivar Moen, VD Telenor Sverige

Thea Staxhammar tar i sin tur över rollen som Sveriges jämställdhetsminister från Paulina Brandberg på själva flickdagen den 11 oktober. Under sin dag på Regeringskansliet träffar hon utöver jämställdhetsminister Brandberg även äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Sophia Matelius, statssekreterare för arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsson. Thea leder dessutom ett möte med regeringens pensionärsråd. Hon ser mycket fram emot att få lyfta flickors särskilda utmaningar. Att vi får chansen att visa vad vi går för känns viktigt eftersom många inte lyssnar på tjejer och tjejers perspektiv. Genom att vara minister för en dag och träffa andra personer på Regeringskansliet hoppas jag både att jag lär mig mer om arbetet i regeringen och att de lär sig saker från mig, säger Thea Staxhammar, jämställdhetsminister för en dag.